فریکونومیکس

می‌دونستین یه سری چیزهایی که زیادی بهشون اهمیت می‌دیم در واقع اصلا مهم نیستن؟

خلاصه کتاب فریکونومیکس
توضیحات اپیزود باز کردن

فریکونومیکس (Freakonomics)
می‌دونستین یه سری چیزهایی که زیادی بهشون اهمیت مي‌دیم در واقع اصلا مهم نیستن؟

نویسنده: Steven Levitt و Stephen Dubner

خلاصه کتاب فریکونومیکس (Freakonomics)

کتاب فریکونومیکس در فارسی با عنوان اقتصاد ناهنجاری‌های پنهان اجتماعی ترجمه شده و در اپیزود ۱۷ پادکست بی‌پلاس خلاصه این کتاب رو تعریف کردیم. در کتاب فریکونومیکس استیون دابنر و استیون لویت از محرک‌ها و انگیزه‌های رفتاری ما حرف می‌زنند. نویسنده‌های کتاب فریکونومیکس معتقدند که ما ایده‌ای داریم از این دنیا و مکانیزم‌هایش و این ایده عموما براساس اخلاق کار می‌کند. فکر می‌کنیم اخلاقا باید اینطور باشد، پس تصور می‌کنیم واقعا هم اینطور است. اما درست نیست. برای اینکه بفهمیم دنیا چطور کار می‌کند باید برویم سراغ علم اقتصاد و اقتصاددان‌ها. اقتصاددان‌ها بهتر از هر کسی می‌توانند بفهمند انگیزه‌ی ما از انجام کارها چیست. کتاب اقتصاد ناهنجاری‌های پنهان اجتماعی، انگیزه‌های پشت پدیده‌ها و رفتارها را به ما نشان می‌دهد.

چرا کتاب فریکونومیکس را پیشنهاد می‌کنیم؟

وقتی می‌خواهیم از یک پدیده‌ یا اتفاق سردربیاوریم دست به دامن کارشناس‌ها می‌شویم. اما نویسنده‌های کتاب فریکونومیکس یا اقتصاد ناهنجاریهای پنهان اجتماعی نشانمان می‌دهند که همین کارشناس‌ها چقدر در تحلیل و علت‌یابی اتفاق‌ها اشتباه می‌کنند و ما را هم به اشتباه می‌اندازند. کتاب فریکونومیکس به ما پیشنها می‌کند برای فهم علت پدیده‌ی اجتماعی، روی داده‌ها متمرکز شویم و به جواب‌های آماده شک کنیم. داده‌ها به ما نشان می‌دهند که تمام رفتارهای اجتماعی تحت تاثیر انگیزه‌ها و محرک‌ها انجام می‌شوند. با خواندن این کتاب دید وسیع‌تری پیدا می‌کنیم و سوال‌های بهتری درباره‌ی پدیده‌ها و اتفاق‌ها می‌پرسیم حتی اگر به جواب‌های بهتری نرسیم. و با زاویه جدیدی از علم اقتصاد آشنا می‌شویم.

 

نویسنده‌های کتاب فریکونومیکس

کتاب فریکونومیکس، اولین کتابی بود که از مجموعه‌ی فریکونومیکس منتشر شد. این مجموعه نتیجه‌ی همکاری استیون دابنر و استیون لویت بود. استیون لویت اقتصاددان آمریکایی استاد دانشگاه شیکاگو، استاد مدعو اقتصاد دانشگاه‌های هاروارد و ام.آی.تی بود که سال ۲۰۰۳ برنده‌ی جایزه‌‌  جان بیتز کلارک شد. و استیون دابنر به عنوان روزنامه‌نگار به سراغ لویت رفت تا با این اقتصاددان جوان مصاحبه کند. این مصاحبه سر آغاز همکاری این دو نفر و تولید مجموعه‌ی فریکونومیکس شد. در این مجموعه جز این کتاب، دو کتاب دیگر، مجموعه‌ مقاله، بلاگ و پادکستی تولید شده. ترکیب هنر نویسندگی دابنر و نگاه اقتصادی لویت، زاویه‌ی تازه‌ای از علم اقتصاد را به ما نشان می‌دهد. 

در پست وبلاگ انگیزه‌هایی که پشت رفتارمان پنهان شده، نگاهی کرده‌ایم به انگیزه‌های نویسندگان کتاب اقتصاد ناهنجاری‌های پنهان اجتماعی، برای راه انداختن پروژه فریکونومیکس.

خرید کتاب اقتصاد ناهنجاریهای پنهان اجتماعی

کتاب فریکونومیکس را نشر نی با نام اقتصاد ناهنجاری‌های پنهان اجتماعی سال ۸۶ منتشر کرد و ما فصل دوم پادکست بی‌پلاس خلاصه کتاب را تعریف کردیم. برای خرید کتاب اقتصاد ناهنجاری‌های پنهان اجتماعی کلیک کنید. 

بیشتر کنجکاوی کنیم
انگیزه‌هایی که پشت رفتارمان پنهان می‌کنیم
انگیزه‌هایی که پشت رفتارمان پنهان می‌‌شوند

از دید کتاب فریکونومیکس می‌خواهم نگاهی بیندازم به انگیزه‌هایی که پشت رفتارمان پنهان شده. دابنر و لویت نویسنده‌های کتاب فریکونومیکس یا بیشتر بخوانید

مغالطه‌ها چطور ما را فریب می‌دهند
مغالطه‌های پرکاربرد فریبمان می‌دهند

آخر اپیزود ۳۹ بی‌پلاس یعنی چطور کتاب بخونیم، کتابی رو معرفی کردیم به اسم راهنمای تفکر نقادانه. اگه اون اپیزود بیشتر بخوانید

ما و سوگیریهای شناختی
ما و سوگیری‌های شناختی

چقدر محیط اطرافمون رو درست و منطقی درک می‌کنیم و می‌شناسیم؟ چقدر دچار خطا و اشتباه می‌شیم؟ در بعضی از بیشتر بخوانید

35 نظر برای “فریکونومیکس

  1. به عنوان اولین اپیزود فصل جدید باید بگم عالی بود. steven levitt فوق العادست مخصوصا اون کتاب اقتصاد خرد و پادکست freakonomicsش.

    1. خیلی ممنون از پادکست هاتون
      برام جالبه برای اینکه مشکلهایی که رواج یک فساد به وجود میاره رو بپوشونن(فساد جنسی) مجبورن یک فساد دیگه رو رواج بدن( رواج سقط جنین )
      گند این یکی کی درمیاد خدا میدونه
      وقتی یک اشتباه رو نخوای قبول کنی اینطوری مجبوری هی به خودت دروغ بگی و کار رو خراب تر کنی

  2. سلام
    هنوز گوش نکردم، داره دانلود میشه، اما خوش حالم که دوباره شروع شد.
    من از شنوندگان پر و پا قرص پادکست های Channel B و B Plus هستم و همیشه این دو کانال رو به دیگران پیشنهاد می کنم، اما متاسفانه هنوز پادکست خیلی بین مردم جا نیفتاده.
    از تلاش شما متشکرم و برای شما و تیم شما آرزوی موفقیت و تولید پادکست های جدیدتر و بهتر دارم.

    من نمی تونم کمک مالی بکنم، اما می تونم شما رو به دیگران معرفی کنم و از همه مهمتر اینکه من Web Developer هستم و می تونم در انجام برخی امور مربوط به اینکار و بهبود سایت شما بی دریغ کمک کنم.

    با تشکر
    محمد لطفی
    info@lotfi.xyz
    09355223144

    1. ممنون از اپیزود عالی. تعریف کتابو شنیده بودم ولی سمتش نرفته بودم. پادکست باعث شد بخرم و شروعش کنم. امیدوارم‌مثل کتاب صلح کردند … نشه. خیلی دیگه خسته کننده شد و وسطای جلد دوم رهاش کردم.

  3. رنده باد علی بندری و تیم پادکست بی پلاس
    پادکست ها رو بارها گوش می دهم و منتظر فصل جدید شما بودم
    دمت گرم و نفس خوش باد

    1. سلام
      خدا قوت میگم بهتون
      واقعا این پادکست های بی پلاس مجموعه خیلی ارزشمندی هستش
      مخصوصا که کتاب های که معرفی میشه اکثرا کتاب های تحلیلی هستش و دیدگاه آدم رو نسبت به دنیا خیلی تغییر میده و اصلاح میکنه،

    2. خیلی از ما طرفداران بی پلاس منتظر شروع دوباره فصل دوم بودیم
      دمت گرم

  4. نکات تعریفی زیادی از این پادکست و گوینده خوبش وجود داره که همه با اون آشناییم، اما به نظرم اون چیزی که بیشتر بدرد میخوره یه انتقاد منصفانه اس. با دیدن همه خوبی هاش، من دوست دارم انتقاد خودم رو نسبت به این اپیزود بگم به امید اینکه خونده بشه و مورد توجه قرار بگیره.
    تو این اپیزود چیزی که تو ذوق من میزد حجم زیاد تعریف های گوینده و ذوق زدگی و هیجانش از این کتاب بود، اینکه چقدر حیرت انگیز و قابل توجهه و …
    درسته، کتاب خوبیه، ولی بیشتر پادکست رو این تعریف و تمجید ها تشکیل میداد و اصل مطلب رو نهایتا تو نیم ساعت میشد جمع کرد؛ این موضوع برای من شنونده خوشایند نبود و ترجیح میدادم بیشتر در مورد خود کتاب صحبت بشه. در واقع انگار این زیاده روی با هدف انگیزه دادن به شنونده برای تهیه و خوندن اصل کتاب بود، در حالیکه نتیجه اش برای من این بود که مثل تماشا کردن فیلم های ایرانی، اگه جاهایی حواسم پرت شد و گوش نکردم بدونم که خیلی چیزیو از دست ندادم.
    امیدوارم انتقاد من اندازه اون کمک های مادی کمک شون کنه و توی ایپزود های بعدی شنونده محتوای جذاب تری باشیم. ممنون از کارای خوبتون.

  5. خسته نباشيد به همه دست اندركاران . شكي نيست كه اين برنامه هم مثل بقيه بسيار مفيد بود فقط من نقدي دارم بابت اينكه با هدف شنيدن خلاصه كتاب اومدم گوش كنم اما تا شروع كتاب صحبت هاي زيادي شد و كلا ايجاز در تعريف هم رعايت نشده بود . فك ميكنم نكته اصلي اينه كه مختصر كتاب تعريف بشه ولي بال و پر دادن و هيجاني كردن و پيش درامدش زمانشو زياد كرد و كمي كسل كننده شد . در كل خسته نباشيد و موفق باشيد

  6. سلام، کاش متن اپیزود هارو پاک نمیکردین…
    خیلی وقتا شده که خواستم به قسمتی از چیزی که میگید رجوع کنم، ولی دیگه متن ها نیست و باید عقب جلو کنم کلی تا پیداش کنم..
    کلا دلیل خاصی داشت که متنو پاک کردین؟

    1. سلام
      چون دیدیم چندین‌بار بدون اجازه از متن کامل اپیزودها در جاهای مختلف استفاده شده متن‌ها رو از روی سایت برداشتیم.

  7. علی جان بندری عجب پادکست فوق العاده ای بود. مطالب بسیار جذاب مثل همیشه. فقط یک نکته ای به ذهنم رسید.
    استاد تصور کن، ما اومدیم تهران تا کرج رو جاده زدیم. شما داری جاده رشت به انزلی میزنی با این نوع پادکست. کاش یکی بیاد کرج به رشت رو جاده بزنه. استاد عزیز، احساس میکنم این مطالب این شکلی برای جامعه همون شکلی تهییه شده. برای همین مطالب قابل هضم هست. چون اونا جاده کرج به رشت رو قبلا زدن. خلاصه اینکه، حرفهای آینده جامعه ما رو میزنی…

  8. ممنون از بی پلاس. مثل همیشه انتخاب عالی بود. واقعا مشتاق شدم کتاب رو کامل بخونم.

  9. آقا فقط مي تونم بگم خسته نباشي. دمت گرم. خيلي خيلي ممنون. من پادكست هاي اين جا و چنل بي رو مي ريزم روي فلش و تمام مدتي كه تا مسير كارم رانندگي مي كنم صداي شما است كه مي شنوم و داستان ها و گزارش هاي زيبايي كه انتخاب مي كنيد. مستدام باشيد و پايدار. تن تون سلامت و دل تون شاد.

    1. سلام. ممنون از خدمات پادکست بی پلاس. یک خواهش دارم. امکان داره کتاب استادان بسیار زندگی های بسیار را هم معرفی و نقد کنید. ممنون

  10. سلام به گروه سرسخت و خوش سلیقه بی پلاس.
    یک سری اطلاعاتی هست که وقتی میخوای با یکسری آدما در میون بذاری متوجه نیستن یا وقتش نیست که توجه کنن و این کمی آزارت میده ولی وقتی این اطلاعات با پاسخ علامت سوالایی که داره رو یکی در گوشت میگه انگار که داری از زبان خودت این علامت سوالارو جواب میدی و به اونایی که میدونی صحه گذاری میشه و این فوقالعاده اس و مو به تنت سیخ میشه. این حس برای من تو جامعه ما خیلی کم اتفاق میفته ولی با زحمت کشان این پادکست و هر اپیزود من دارم این حس رو همواره تجربه میکنم. بابا ای ول دارید. دمتون گرم. ممنون از انرژیتون ممنون از صداقت کلامتون ممنون از وجودتون. ممنون از علی جان بندری

    1. از انتخاب کتاب و اجراتون ممنون
      من برای معرفیتون به اطرافیانم متناسب با فضای اون فرد لینک یکی از پادکست هاتونو میفرستم براش..
      ممنون که زمان های ما رو غنی و لذت بخش میکنید.

    1. سلام و خدا قوت
      بسیار اجرای خوبی بود. ممنون از کتابی که معرفی کردید بسیار محتوای کتاب مفید و جالب بود

  11. ممنون از آقای بندری عزیز
    هنوز این اپیزود رو گوش نکردم، هیجان زده‌ام و مطمئنم مثل همۀ اپیزودهای قبل جذاب خواهد بود.
    دوس داشتم اینجا یه تجربۀ جالب از مواجۀ اطرفیانم با این پادکست رو بگم. توی شرایط خیلی بدی از زندگی با این پادکست آشنا شدم و از اون جایی که قصه شنیدن رو دوس داشتم با علاقه ادامه دادم به شنیدن پادکست. شب‌ها با صدای آقای بندری و شنیدن و فکر کردن به ماجرای پادکست خوابم می‌برد. همۀ این تجربه‌ها باعث شد که پادکست رو به یکی از عزیزانم (البته در آن زمان) معرفی کنم و کلی از خوبی‌هاش بگم اما در نهایت ایشون به عنوان یک نقد خیلی کوبنده از طرف خودشون، به من گفتن که من یه بچه‌ام و لقب «پادکستی» رو به من داد. :))))
    من اجرای زندۀ شما رو هم از ماجرای «کافی» دوس داشتم….
    موفق باشید و قدم‌ها به راه

  12. سلام. من قبلا اینجا در خصوص معرفی کتاب بانکدار فقرا مطلبی گذاشته بودم که ظاهرا حذف شده؟ می تونم بپرسم دلیل حذف آن مطلب چه بوده؟

  13. این کتاب فوق‌العاده‌س
    پادکستهایی هم که تو سایت فریکونومیکس هست که دیگه عاااالی.
    مرسی ازتون برای این انتخابای خوووب و دمتون خییییلی گرم 🙂

  14. اقا بندری جان,
    من که هر کدام را دو یا سه بار میشنوم. خودت دیگه میدونی که بهتر از این نمیشه. دست همه گروه درد نکنه.
    اگه لطف کنید و لینک انگلیسی بلینکیس هر کتابی را که تعریف میکنید بگذارید. دیگه عالی میشه. برای مادری مثل من که میخوام مطلب را با بچه های انگلیسی زبان که فارسی نمی توانند. ☹️بخوانند, بتوانم بفرستم. با تشکر فراوان از پادکست بسیار موثر شما.

  15. همیشه میگم بازم میگم من اگ درسامو علی بندری برام میخوند هر ترم الف میشدم
    مرسییی ازتون اقای بندری عزیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *