ایده‌ خطرناک داروین

به پیامدهای فلسفی یک ایده یا کشف غیرفلسفی فکر کردین؟ اینجا از اثرات فلسفی ایده‌ تکامل داروین حرف زدیم.

خلاصه کتاب ایده خطرناک داروین
توضیحات اپیزود باز کردن

ایده‌ خطرناک داروین (Darwin’s Dangerous Idea)

به پیامدهای فلسفی یک ایده یا کشف غیرفلسفی فکر کردین؟ اینجا از اثرات فلسفی ایده‌ی تکامل داروین حرف زدیم.

نویسنده: Daniel Dennett | متن: عباس سیدین | روایت: علی بندری | تدوین: امید صدیق‌فر

کتاب‌های bplus را از اینجا  بخرید.

پشتیبان بی‌پلاس شوید.

خلاصه کتاب ایده‌ خطرناک داروین (Darwin’s Dangerous Idea)

 در تمام طول تاریخ فکر بشر یک شکاف بزرگ در دنیا وجود داشت. بین ذهن ما انسان‌ها و مابقی جهان. ایده‌ی تکامل داروین به تعبیر نویسنده این دو جهان را به هم وصل کرد. ما از نظریه‌ی داروین معمولاً در زیست‌شناسی خوانده‌ایم. اما دنیل کلمنت در کتاب ایده خطرناک داروین نظریه‌ی تکامل را به عرصه‌های دیگر می‌برد و ادعا می‌کند اثر داروین بر فکر و دنیای ما بیش از چیزی است که معمولاً‌ تصور می‌کنیم.

 

چرا کتاب ایده‌ خطرناک داروین را پیشنهاد می‌کنیم؟

برهم زدن نظم پیشین و دقیق‌تر نگاه کردن به ایده‌های پذیرفته شده چیزیه که ما در پادکست بی‌پلاس ازش استقبال می‌کنیم. فکر می‌کنیم داروین هم با ایده‌ی تکاملش همین کار رو کرده. نظم موجود رو برهم زده. هر موضوعی در برخورد با نظریه‌ی تکامل به ناچار دچار تحول می‌شود و باید تغییر شکل پیدا کند. برای همین مخالفت و مقاومت در برابر این ایده شدید است. به نظر ما خواندن کتاب ایده‌ی خطرناک داروین می‌تواند نظم ذهنی‌مان را برهم بزند.

 

نویسنده کتاب ایده‌ خطرناک داروین کیست؟

دنیل کلمنت دنت نویسنده‌ی کتاب ایده‌ی خطرناک داروین، فیلسوف، نویسنده و دانشمند آمریکایی است.  دنت بخشی از دوران کودکی‌اش را در لبنان گذراند. پدرش آنجا به عنوان متولی فرهنگی در سفارت آمریکا فعالیت می‌کرد. پس از فوت پدرش به ماساچوست آمریکا برگشت. لیسانس و فوق لیسانس فلسفه را در دانشگاه هاروارد گذراند و دکتری فلسفه را از دانشگاه آکسفورد دریافت کرد. تا به امروز حدود ۲۰ کتاب و بیش از ۵۰۰ مقاله از دنت منتشر شده است.

بیشتر کنجکاوی کنیم
دلایل خوب برای حس‌های بد
دلایل خوب برای احساس های بد

خلاصه کتاب دلایل خوب برای احساس‌های بد Good Reasons for Bad Feelings احساس‌ها و عواطف ما چه مثبت و چه بیشتر بخوانید

خاستگاه ثروت
خاستگاه ثروت

خلاصه کتاب خاستگاه ثروت The Origin Of Wealth ثروت از کجا می‌آید؟ چطور زور بازوهایمان و دانشی که در سر بیشتر بخوانید

چطور بحث کنیم بدون اینکه از هم متنفر شویم؟
میشه بحث کنیم بدون اینکه از هم متنفر بشیم

جاناتان هایت یکی از بهترین معلم‌ها و راهنماهایی بود که در این چند سال اخیر پیدا کرده‌ام. سؤال‌های محوری‌ای که بیشتر بخوانید

72 نظر برای “ایده‌ خطرناک داروین

  1. علی جان، عباس جان، امیدجان و هر دست اندر کار دیگری که در تولید این اپیزود و اپیزود های دیگر نقش داشتی، خسته نباشید، دمتون گرم، امیدوارم پر انرژی ادامه بدید.
    مثل خیلی اپیزود های دیگر موضوعات جالب در ذهن من کاشته شد که منجر به گسترش جهان بینی من شد. همه ی ما شاید راجع به تکامل و داروین خوانده یا شنیده باشیم اما بسط ایده ی داروین در ریز ترین مفاهیم انسانی به شدت قابل تامل است. هر چند از کنار مقوله ی اخلاق و همچنین دین به عنوان دشمنان سر سخت بسط تکامل خیلی ساده و محافظه کارانه گذشت.( خواه در روایت شما از کتاب، خواه در اصل کتاب) جای بحث بیش تری داشت. اما بذر تفکر در مورد تکامل را در بستر های بسیاری در ذهن من کاشت. مشتاق هستم کتاب را بخوانم.

    1. بالاخره اندکی سازش‌کاری لازمه برای معرفی کردن چنین ایده‌های تند و تیزی در فرهنگ ما. اتفاقاً بنده هم به نظرم درست بود که به دین و اخلاق با هوشمندی پرداخته نشد.

    2. اگر با همه نظرات نویسنده موافقت کنیم که نودرصدش رو قبول دارم (و نمیدونم چرا خیلی ها این رو با دین و.. در تضاد میدونن)
      مسئله‌ اصلی رو نمیتونه جواب بده و همون خودآگاهی هستش
      حتی اگر این خود آگاهی، فرهنگ، هوش هم با تکامل ایجاد شده باشه، چرا فقط توی یک گونه این اتفاقات افتاده، چرا با همین مسیر تکامل دیگر حیوانات به این علم خود آگاهی و فرهنگ نرسید و در یک حد خیلی محدود و غیر قابل قیاس با انسان از جهان پیرامون شون آگاهی دارن؟!
      روش خلقت جهان به صورت تکامل مثل خود کره زمین و ستارگان و… اما از یجایی یک گونه به شکل عجیب تغییر کرده…
      مشکلم به شکل عجیب نیست! چرا یک گونه خیلی همه!

  2. یک بار میگه نظریه داروین شبیه فروید هست یک بار میگه شبیه نظریه گرد بودن زمین گالیله
    مثل اینکه نویسنده کتاب خیلی تو باغ نبوده که این سه تا هیچ به هم ربطی ندارند
    کلی اشکال به نظریات فروید وارد هستش. کجای دنیا الان نظریات فروید به غیر از برای آشنایی با تاریخ تدریس میشن(جز ایران) بعد از اون چندین نظریه ارزشمند دیگه اومد که کاملا قابل تامل هستش
    جالب اینکه انتظار داره همه جای دنیا هم این نظریه تدریس بشه
    کلا مباحث و نظریات علوم انسانی با زیستی و تجربی قابل قیاس نیستن

    1. به نظر من شما هیچ درکی از چیزی که پخش شد ندارین.یا دوباره همراه با کسی که علم و مطالعه داره گوش کنین که توضیح بده براتون یا کلا برو chanell b جنایی گوش کن.

    2. ميشه لطفا نظريات جديد بعد از فرويد رو معرفي كنيد؟ اگر كتاب و منبع هم ميشناسيد بگيد ممنون

  3. تو حوزه فرهنگ میگه یک تغییر کوچیک ایجاد میشه
    ولی خود پیامبر یک استثنا هستش که نظریه داروین رو میترکونه
    فرهنگ علم را بجو حتی در چین رو برای آدم هایی که دختر هاشون رو زنده بگور میکردن
    خود وجود پیامبر همون تفاوت دیدگاه فرهنگی اسلامی هستش در مقابل نظریه داروین

    1. البته این بسط نظریه به فرهنگ ایده ی نویسنده ی کتابه نه ایده ی داروین.
      نکته ی دیگه اینکه در ادیان ابراهیمی ایده ی خلقت وجود دارد که مثلا اینکه انسان از گل خلق شده که قطعا با نظریه ی داروین در تضاد می باشد.این ما هستیم که انتخاب می کنیم کدام نظریه را درستتر بدانیم.

  4. سلام
    من واقعا پادکستتون رو دوست دارم هم چنل بی هم بی پلاس
    موضوع این دفعه رو واقعا بد میدونم همه ی افراد قابلیت حضم موضوع به این سنگینی رو ندارن . این موضوع میره سمت مباحث عمیق علمی و فرهنگی که واقعا جایگاهش اینجا نبود. یادتون باشه اون قظیه ی تکامل مغز توسط داروین غیر قابل اثباته و دلیلی هم که نویسنده تو کتاب براش اورده اصلا علمی نیست . و بشر با این طول عمر زمانی امکان همچین جهش مغزی رو نداشته. من به عنوان شنونده همیشگیتون ازتون میخام تو باب فلسفه و دین نرید چون جایگاهش اینجا نیست

    1. حاجی میلیون ها سال وقت کمی واسه تکامل؟؟؟؟!!!!!!
      بعدم من با این مباحث موافقم به نظر شما مباحث مورد علاقه ی خودتون و دنبال کنید مرسی

  5. سلام
    موضوع خوبی رو انتخاب کردید، ممنون که جسارت به خرج دادید ، شما به عنوان راوی کتاب ، این قدرت رو پیدا کردید که روی مخاطب تاثیرگذار باشید. کارتون ارزشمنده،( بخصوص وقتی ترکیب بی پلاس و چنل بی رو با هم داریم) مواظب خودتون باشد ، فارسی زبان ها به امثال شما نیاز دارن، برید جلو

  6. نظریه ی تکامل از نظریه گذشته و میتوان گفت که حقیقته هم در سطح ماکرو و هم در سطح میکرو تکامل در طول زندگی بعضی از ما اتفاق افتاده البته اگه زیاد جوون نباشیم.

  7. درکتاب ژن خودخواه ریچارد داوکینز این جمله وجود دارد که در سطح ژن خودخواه بودن خوب و ایثارگر بودن بد است. اما این جمله در سطح ژن درست است شاید در سطوح فردی و جامعه درست نباشد در سیستم های دارای چند سطح مانند جهان ما آنچه در یک سطح نتیجه گیری می شود درباره ی سطوح بالاتر یا پایین تر الزاما نمیتوان نتیجه گرفت ممکن است چیزی در یک سطح مطلوب و در سطح دیگر نا مطلوب باشد.به نظرم باید برای این بسط دادن اتفاقی که در سطح ژن اتفاق می افتد به سطوح دیگر دقت فراوان شود.

  8. پیشنهاد میکنم سراغ کتاب های نسیم طالب,ادام گرنت,ریچارد داوکینز,دنیل کانمن برید خیلی ممنون به خاطر چراغی که روشن کردید.

  9. امیدوارم نظرات به نفع سمت خاصی سانسور نشه با تشکر از شما البته سانسور احتمالا پنهان میکنه و احتمالا توانایی حذفا نداره ما خیلی قوی اینجا هستیم.

    1. متاسفانه مجبور شدیم کامنت‌های شمارا پاک کنیم چون ما نمی‌خوایم محلی برای توهین مستقیم به هم و عقاید هم باشیم. بحث اختلاف نظر نیست اما سایت ما فضای مناسبی برای بحث‌های غیرمنطقی و توهین‌آمیز با هم نیست

  10. سلام و درود
    هر اپیزود یک دنیا از نادانی مان رو بهمون نشون میده
    در واقع هر اپیزود یک دریچه است رو به جهانی ناشناخته برای ما که توهم دانایی داریم.
    از هر اپیزود حتما مطلب جدیدی یاد می گیریم.
    با سپاس و آرزوی تداوم
    سلیمانی حمزه

  11. فوق العاده بود, معتاد شدم به پادکست های شما مخصوصا بیان و لحن ارائه عالیه بازم ممنون بابت تمام زحماتتون

  12. با سلام خدمت جناب بندری و همکاران عزیز و تشکر از پادکست بسیار فکربرو برنده شما!
    بیزحمت اگه تونستین، کتاب The Road to the Serfdom اثر Friedrich Hayek رو تو برنامتون قرار بدین.
    با تشکرات فراوان.

  13. با این پادکست ارتباط برقرار نکردم چون
    1-توی چند صد سال اخیر هزاران و شاید میلیونها نظریه توسط دانشمندان ارائه شده چرا باید تکامل داروین تتوی مدارس آموزش بدهند؟
    2-پل بین دو جهان را کجای دلم بذارم
    3-هرکی داروین را قبول نداره جهلش توجیح ناپذیره؟!!!!یعنی یه عده جاهل داریم پادکست گوش می دیم!
    4-اصلا قبول شما انسانها از نسل شامپانزه هستید! شامپزه از نسل ماهیه و…. آخر همه از نسل یک تک سلولی! منشاء حیات واسه اون تک سلولی کجاست؟
    5- هوش مصنوعی چیه؟کامپیوتر یکی از قابلیتاش انجام محاسبات خیلی پیچیده با کمک حافطه قوی و تکرار بالاست. یه ربات هوشمند یادگیرنده را ول کنی وسط یه گله گاو تا ده میلیون سال دیگه مثل آدم فکر نمی کنه
    6- بالابر طبقه اول را کی نصب کرده؟!!
    پ ن : به کسی توهین نکردم لطفا توهین نکنید.

    1. سلام، چند پاسخ کوتاه:

      1) شواهد بسیاری بر نظریه فرگشت داروین هست. ولی مطلقا هیچ شاهدی برای نظریه خلقت نداریم. نظریه فرگشت هم مثل باقی نظریات علمی، ممکنه به نظریه کامل‌تری بسط پیدا کنه.
      3) نسبیت انیشتین درست یا غلط بودنش به پذیرش عامه نیست. بلکه به شواهد و درستی پیش‌بینی‌هاست و همچنین منطقی بودن فرضیات این نظریه.( این در مورد همه نظریه‌های علمی صدق می‌کنه) مهم نیست ما چی دلمون می‌خواد. طبیعت، منطق خودش رو داره!

      4) در مورد پیدایش تک‌سلولی هم نظریه هست هم مشاهده، مثلا در آزمایشگاه ثابت شده که در شرایطی مناسب این اتفاق می‌تونه بیفته.

      5) همین الان هوش مصنوعی گوگل کارهایی رو می‌کنه که پنجاه سال پیش دور از ذهن بود. مثلا تشخیص یک گربه در یک عکس. ممکنه این به نظر شما خیلی ابتدایی برسه، اما کافیه به این فکر کنید که بچه هم دقیقا همینطوری و با همین روند پیش می‌ره و یاد می‌گیره. سال‌های اول زندگیش رو به مشاهده و جمع‌آوری اطلاعات از محیط اطرافش سپری می‌کنه و بعد از دو سال قادره گربه رو در همه حالات تشخیص بده.

    2. سلام جوابهاتون هرچند کوتاه، پاسخ سوالهای من نبود.
      1-ممکنه هم هست که کاملا رد بشه
      3-طبیعت منطق خودش را داره ماهم بی منطقی خودمون را. نسیبیت انشتین هم یه جاهایش الان رد شده
      4- تو کدوم آزمایشگاه تونستند یه تک سلولی زنده درست کنند!!!؟بگید ما هم بدونیم
      5- هوش مصنوعی گوگل را یک انسان داره توسعه میده نه یک شامپانزه!
      6- آخرش نگفتی بالابر طبقه اول را کی ساخته:)

    3. دوست عزیز!
      ابتدا برید و درباره مفاهیم همین ۲ اصطلاح ساده کمی مطالعه کنید و اگر چیزی فهمیدید ، بعد بیاید در این مورد(بالابر طبقه اول) با هم صحبت کنیم! تاکید میکنم که بنده فقط در صورتی پاسخ شما رو خواهم داد که مطمئن بشم درباره مفهوم و (پیدایش) این دو اصطلاح بسیار پیش و پا افتاده ، مطالعه کافی کرده و به یک درک کلی رسیده باشید.
      1-کوآسروات
      2-میکروسفر

  14. سلام به گروه بي پلاس
    سپاسگزارم از اين همه زحمتي كه در راستاي آگاهي همگاني ميشه . خدا قوت .
    نكته ي مهمي كه ما شنونده ها اغلب فراموش مي كنيم اينه كه چيزي كه خلاف باور ماست نبايد گفته بشه ، اين نشونه ي جهل ماست . اگر درختان ميوه چشمشون به خواست دل يك ادم مي بود ، ميوها ي محدودي داشتيم.
    اگر كسي پژوهشي در رد و اثبات نظريه اي دارد و سالها رو يك زمينه كار كرده مي تونه مخالفت خودش رو با ارجاع مقاله يا كتابش اعلام كنه .لازمه ما شيوه ي نقد كردن رو ياد بگيريم ، نشستن جلوي تلوزيون و تخمه شكستن و سر فوتباليست داد زدن كه برو برو بزن بزن ” چرا نزدي و چرا نگرفتي راحته . اگر كسي اعتراضي به چيزي داره لازمه قدمي برداره و تلاشي انجام بده . هر گفته مي تونه باب انديشه ي ما رو براي حركت به سوي كشف حقيقت باز كنه . حتي گفته ي باطل و ناحق . ممنون از جناب علي بندري و دوستان عزيزشون كه موضوعاتي براي فكر كردن و جرقه هاي براي حركت من به شخصه ايجاد كردن چه ان چيزي كه در ذهنم مي گنجيده و چه انچه نمي گنجيده .
    ????????????????????????????????????????
    سارا

    1. مرسی از نظر خوبتون!
      متاسفانه به نظر میرسه بعضی از مخاطبان این پادکست انتظار دارن هر نوع مطلب علمی که در تضاد با اعتقادات مذهبیشون هست منتشر نشه و اصلن بهش پرداخته نشه تا یک وقتی شک و شبهه ای در مورد اعتقاداتشون براشون پیش نیاد!

    2. خیلی ها انتظار دارن که یک نظریه خیلی معمولی که ممکنه هزار تا اشکال هم بهش وارد باشه اینقدر الکی بزرگ نشه . اکثر انتقاد ها منطقی هستش. این کتاب خیلی یک جانبه نوشته شده و اصلا بویی از نظرات علمی نبرده. خود مرحوم انقدر تعصب نداشت رو نظریاتش که این کتاب داره. ربطی هم به مذهب نداره. چه مذهبی چه غیر مذهبی میتونه ایراد وارد کنه.

  15. دوست عزیز نظریه داروین اصلا معمولی و یکی از هزاران نیست و بسیار نظریه مهم و تاثیر گذاری هست و شواهد بسیار بسیار زیادی در تاییدش جمع آوری شده و میشه. (فسیل، dna و …)
    و نکته ای که خیلی ها روی اون مغالطه میکنند خود کلمه نظریه هست که در بین دانشمندان معنی متفاوتی داره با معنی روزمره ای که میشناسیم. نظریه های علمی باید در اسکوپ خودشون اثبات شده باشند مثل نظریه نیوتون و نظریه نسبیت که هر دو درستن ولی در حوضه یا اسکوپ خودشون. خواهش میکنم بدون تعصب در مورد تکامل مطالعه کنین و صرف اینکه دوست دارید صحیح نباشه ارزش و اهمیتش رو دست کم نگیرید.
    ممنون

    1. در مطالعه ک اخیرا توسط دانشمندان دپارتمان ریاضی دانشگاه فارابی کزاک و موسسه استروفیزیک در آلماتی قزاقستان تحت عنوان سیگنال واو از کد ژنتیکی زمینی انجام شده. به این نتیجه رسیده اند که یک کد ریاضیات ژنتیکی در دی ان ای انسان ها وجود دارد. چیزی که نمی توان آن را با پروسه تکامل انسان تشریح نمود(یعنی ارتباطی با تکامل فیزیکی انسان ندارد) و این قضیه اگر اثبات شده و اشکار شود درست در مسیر ادیان ابراهیمی و قدم بر خواهد داشت. زیرا نشان می دهد که پیدایش انسان و سایر مخلوقات محصول شانس و تصادف نبوده بلکه افریدگاری توانا دارد. به اعتقاد انها این کد مثل یک امضاء هوشمند است که در DNA مخلوقات ثبت شده و بادوام ترین ساخته شناخته شده است که در طی زمان و مکان تغییر نمی کند. این مطالعه می گوید انسانها در واقع خارج از منظومه شمسی چندین میلیون سال پیش به وسیله یک خالق آفریده شده اند،

  16. سلام
    موضوع حساس و مناقشه برانگیزی هست اما متاسفانه به شدت جانبدارانه، یک طرفه، سطحی و ساده انگارانه بود.
    نویسنده بزرگوار دقیقا مثل کسی که فکر میکنه مرکز دنیاست شروع میکنه همه اطرافش رو نسبت به خودش توضیح دادن و سنجیدن، و نهایتا هم دوباره نتیجه میگیره که بله اینجا مرکز دنیاست!!
    البته مباحث فرگشت سالهاست در جریانه و با این همه هزینه و حمایت سیاسی فرهنگی دولت های مدرن هنوز فراتر از نظریه نشده. من هم نمیخوام وارد این بحث بشم اما این حجم ساده انگاری نوبره: مکرر از مهندسی مثال میاره، اونهم برای ایده ای که میگه مهندس وجود نداره!
    اما بدتر اینه که پا رو فراتر میگذاره و وارد ساده سازی اثر هنری میشه:بله این فرمول رو بریز رو هم باخ به وجود میاد! عجب، آفرین، کجاست پس باخ 2؟!
    چرا فکر میکنه باید همه چیز رو به هم ببافه؟!
    انتظار کتاب های محکم تری داریم ازتون.پ
    ممنون

  17. سلام. چرا نمیشه این کتاب رو تهیه کرد؟ حتی تو گوگل هم سرچ میکنم هیچ اسمش ازش نیست

  18. سلام.
    خسته نباشید.
    خواستم از زحمات دست اندرکاران این مجموعه تشکر کنم فارغ از نظرات شنودگان واقعا کار با ارزشی انجام می دهید.امیدوارم همچنان ادامه بدهید.بالاخره زمانی حقیقت هر آنچه باشد نمایان خواهد شد.خواه موافق یا مخالف نظر ما باشد.دمت گرم و تشکر.

    به قول یکی از دوستان نزدیک ام شاید گونه ای از ما انسانها سالهای بسیار دور و پس از تکامل از زمین رفته باشند و امروز ما شاهد آثاری از فرا زمینی در جاهای مختلف زمین(بناهای عجیب) و فضا (یوف های مافوق صوت)و کهکشان ها(ساز های عجیب در نزدیکی خورشید و …) هستیم. و گونه ای دیگر مثل شامپانزها همچنان و به لطف حمایت گونه برتر(انسان امروزی) توانایی زیست را دارند.
    تکامل جز لاینفک طبیعت است و رسیدن به کمال در ذات هر موجودی زنده نهادینه شده است.

    از جمادی مُردم و نامی شدم

    وز نما مُردم به ‌حیوان سرزدم

    مُردم از حیوانی و آدم شدم

    پس چه ترسم؟ کی ز مردن کم شدم؟

    حمله دیگر بمیرم از بشر

    تا برآرم از ملائک بال و پر

    وز ملک هم بایدم جستن ز جو

    کل شیء هالک الا وجهه

    بار دیگر از ملک پران شوم

    آنچه اندر وهم ناید آن شوم

    پس عدم گردم عدم چو ارغنون

    گویدم کانا الیه راجعون

    ( مولوی )

  19. با شنیدن این پادکست کوتاه نمی‌تونیم با همدیگه بحث و جدل کنیم.
    من به دوستان پیشنهاد می‌کنم که کتاب “فرگشت انسان” تالیف دکتر شروین وکیلی رو مطالعه کنند. خیلی می‌تونه مفید باشه در درک تحولاتی که منجر ما شدن ما شد!!
    با سپاس از بچه‌های بی‌پلاس

  20. این قسمت پادکست رو تا حالا سه بار گوش کردم کتاب نسخه انگلیسی هم دانلود کردم و تا صفحه ۱۶۰ خوندم به نظرم این کتاب جزو بهترین های بی پلاس بوده .خواهشا از این جنس کتاب ها بیشتر معرفی کنید

  21. سلام و دم شما گرم
    خیلی خیلی ممنون از شما بابت زحماتتون و وقتی که می گذارید
    از دوستانی که نقد منفی کردن این قسمت رو می خوام که داکیومنتری زیر رو ببینند:
    Evolution – Part 1 of 7 – Darwin’s Dangerous Idea (PBS Documentary)
    بسیاری از گفته های آقای Daniel Dennett در واقع در راستای همون نظریه تکامل داروین هست. این سری داکیومنت ها کاملا نشون می ده چطور دانشمندان ریز به ریز در مورد اجزای بدن انسان و همه موجودات تحقیق می کنند و اثبات می کنند که این اعضا در نتیجه تکامل می باشد و بی عیب هم نیستند در این راه.

  22. درود
    روزتون بخیر
    بابت این پشتیبانی فرهنگی از شما عزیزان و علی بندری عزیز سپاس
    امیدوارم پیروز و بهروز باشید.
    میثم خسروی

  23. این اپیزود تنها اپیزودی بود که بیش از ۳ بار گوش دادم.انقدر خوب بود و آموزنده بود که مجبورم کرد به کلی برم یاد بگیرم جریان چیه.خیلی خوب بود.حتی به دنبال کتاب هم رفتم که بخونم.تا الان اولین اپیزودی که مشتاقم کرد برم کتاب رو بخونم همین بود.بسیار جذاب تعریف کردی علی بندی یه عزیز.تورا ندیده دوست خودم میدونم

  24. ما دو گوش داریم برا گوش فرا دادن و یه زبان برا سخن گفتن
    هر چه بیشتر گوش کنیم و بیشتر مطالعه کنیم یحتمل کمتر سخن خواهیم راند.
    ابن سینا چهل بار کتاب مابعدالطبیعه ارسطو را خواند و نفهمید و گویا بعد از خواندن کتاب فارابی بنام اغراض مابعدالطبیعه ارسطو یه جورایی از بن بسن برون رفت.
    این یعنی تا میتوانیم بیشتر گوش فرا داده و بیندیشیم تا آنکه هر چه به ذهنمان خطور کرد آنرا صحیح بدانیم و بنویسیم.یا گمان بریم ما درست میگوییم و دگران خطا

    سپاس از گروه گرامی بی پلاس که همیشه مغز ما را وادار به کار زیاد و پیچیده می نمایند

  25. ممنون از شما …. خیلی جذاب و آرامبخش و باعث تفکر بیشتر میشه

  26. بسیار عالی . از جمله به جمله اش لذت بردم و در ضمن درک مطالب ، شگفت زده میشدم .بازم مرسی .

  27. سلام
    درباره دانیل دنت بگم که پدرش درلبنان
    جاسوس ضداطلاعات بوده است ودرمنابع امریکایی کاملا رایج است چرا نوشتین که فرهنگی بوده؟

  28. مثل بقیه کارهاتون، عالی و بسیار آموزنده و انگیزاننده بود…ممنون از شما

  29. سلام ممنون از پادکست خوبتان.آیا مستند بی بی سی به همین نام هم از این کتاب گرفته شده؟

  30. سلام
    ممنون از علی بندری و عباس سیدین و بقیه دوستان بی پلاس.
    این اپیزود واقعا عالی بود.
    دوستانی که نظرات انتقادی تند دادن فقط و فقط به خاطر این بوده که تمام ساختمان اعتقادی و فکریشون با این نظریه فرو میریزه. (سر من هم همچین بلایی اومد.)
    یه بار علی بندری کتاب “راهنمای تفکر نقادانه” رو معرفی کرد. بخونیدش. یا برید اپیزودهای ۳۸ و ۳۹ پادکست دایجست رو گوش کنید. بعد بیایید نظرات دوستان رو یه بار دیگه بخونید.
    درکل با اینکه خیلی خیلی خطرناکه اما خیلی خوب بود.
    ممنون

  31. کاملا باهاتون موافقم. مردم درباره فکرهایی که چهارچوب عقیدتی ۳۰‌ ۴۰ سالشون رو به هم میریزه مقاومت میکنن. حالا چه این چهارچوب ها درست باشه چه غلط. هیچ کس نمیتونه ناگهانی فکرهای معنی بخش و انگیزه دهنده ش رو جایگزین کنه. و همه افراد هم همینطورند. چون همه بالاخره با یه چهارچوب اولیه ی معنی بخشی زندگیشون رو شروع کردن. افرادی که با عقیده ( از آسمان به زمین اومدن) یا (اشرف مخلوقات بودن) بزرگ شدن،نمیتونن بدون دست و پنجه نرم کردن با پوچی و بی معنایی سراغ ایده ی (تکامل صرفا به بهانه بقا) برن. ولو اینکه درست باشه. نه فقط هویت انسان بلکه چیزهای دیگه ای مثل عشق و فداکاری و اخلاق و هدف هم زیرسوال میره. چیزهایی ‌که برامون حالت معنی داری پیدا کرده بودن و هیچ وقت صرفا به شکل (الگوریتمی که تعداد بیشتری را زنده نگه میداره) بهشون نگاه نکرده بودیم.
    جمله ای که اون اول گفتید.(ایده ای که بعد از ۱۶۰ سال هنوز هم خطرناکه). این جمله، این جمله به من حس خیلی بدی القا کرد. (نمیدونم شماهم اینطور بودید یانه) چون من حقیقتا فکر میکنم این ماییم که داریم خطرناکش میکنیم. با پیشداوری هامون. با قضاوت های بی منبع مون. اگه از اول بهمون میگفتن تو برای بهشت یا جهنم رفتن خلق نشدی. خلق نشدی تا چه میدونم خدا رو عبادت کنی. اگه میگفتن: خلق شدن تو صرفا درجهت هارمونی طبیعت بوده تا راه تکامل که هدف همه موجوداته رو ادامه بدی ببینی تهش چیه؛ شاید این ایده این قدرهم اذیت کننده نبود. آخه چه دلیل دیگه ای میتونه داشته باشه که (میمون بودنمون) دردآور تر از (۹۹۹.۹ درصد خالی بودنمون) باشه جز پیشداوری های الکی که به خوردمون داده شده؟
    اگر سعی کنیم بجای برچسب (واقعیت محض) زدن به هر ایده ای(حتی همین تکامل که دیگه فک نکنم شکی توش باشه)، دنبال (واقعیت محض گشتن) رو ادامه بدیم نه تنها زندگی مون با معنا میشه بلکه بعد گول زدن خودمون وقتی حقیقت ها معلوم شدن از پوچی زجر نمیکشیم. وقتی معیار قضاوتمون (حقیقی بودن) یک چیز باشه نه (مطابق فکرهای قبلی و دین من بودن یا نبودن)، اون وقت میتونیم از اینکه طبیعت میلیونها سال وقت صرف کرده تا تک سلولی رو به ما تبدیل کنه ذوق کنیم و حتی خوشحال شیم. به همین سادگی.

    1. سلام دوست خوبم.
      نگرشت به موضوع رو خیلی پسندیدم. چیدمان الفاظت برای بیان درونیاتت هم خیلی هنرمندانه با وسواس بود. حس پوچی که ازش صحبت میکنی من هم مدتی درگیرش بوده (و شاید هنوز هم هستم) ولی کاملا باهاتون موافقم که می تونیم جایگزینهای منطقی مناسبی برای پایه های متزلزل زندگی قبل از بلوغمون پیدا کنیم (دوستان دیگر منو ببخشن غرضم از بلوغ، حالتی هستش که درون خودم و T A عزیز رخ داده هستن ولاغیر)

    1. سلام و درود
      عصر اولین چهارشنبه مهر ۴۰۰ توی کتابخانه معلم اشکذر جلسه کتابخونی داشتیم . هرکس از کتابی که خونده بود گفت . نوبت من که شد گفتم کتابی نخوندم و گفتم که نظریه داروین روی زندگیم چمپره زده و زندگیم رو متحول کرده است . گفتم چندین ساله که هر روز صبح میرم توی پارک ورزش می کنم . گفتم حدود دو ماهه شروع کردم به رقصیدن توی پارک . وقتی گربه یا سگی توی پارک به من نزدیک می شد من به رقصم ادامه می دادم اما وقتی یک نفر زن یا مرد به من نزدیک میشد حرکت رقص رو به سمت ورزش می بردم.گفتم اخیرا حدود یک ماهه که به کمک نظریه داروین به رقصیدنم توی پارک ادامه می دم حتی اگر انسانی بهم نزدیک بشه ‌ . جمع کتابخون پرسیدن چطور شده؟ گفتم که اخیرا فهمیدم که نگاه من به پیرامونم همون برداشتها و اطلاعات ذهنی من است .اطلاعاتی که ازمجموع تاثیر محیط در قرون گذشته به من ارث رسیده به نام ژنتیک و تاثیر ۴۵ سال شرایط محیط که من زندگی کرده ام .
      گفتم فهمیده ام که درست و غلطی وجود ندارد . من می توانم هر جور که بخواهم زندگی کنم به شرط احترام به حقوق تمام موجودات .
      گفتم من فعلا فهمیده ام اصل زندگی جبر به لذت است همراه با رعایت حقوق موجودات ان هم برای لذت بردن بیشتر .
      گفتم شاید طبق نظریه داروین فهم فعلی من هم توسط شرایط محیط عوض شود .
      و خیلی چیزهایی از قبیل گفتم.
      در پایان جلسه یکی از خانمها کتابی که این مطالب رو توش خونده ام خواست و من گفتم خودم کمکم رسیده ام .
      وقتی اومدم خونه سرچ کردم و کتاب ایده خطرناک داروین رو توی پادکست شما پیدا کردم .
      تا آخر گوش دادم و لذت بردم .
      واقعا داروین جون دوست دارم .
      آدرس اینستاگرام من
      babaghche# می باشد .
      ممنون

  32. امیدوارم به زودی مردم سر عقل بیان و دست از جزم اندیشی و افکار ارتجاعی شون دست بر دارن .

  33. سلام و درود
    عصر اولین چهارشنبه مهر ۴۰۰ توی کتابخانه معلم اشکذر یزد جلسه کتابخونی داشتیم . هرکس از کتابی که خونده بود گفت . نوبت من که شد گفتم کتابی نخوندم و گفتم که نظریه داروین روی زندگیم چمپره زده و زندگیم رو متحول کرده است . گفتم چندین ساله که هر روز صبح میرم توی پارک ورزش می کنم . گفتم حدود دو ماهه شروع کردم به رقصیدن توی پارک . وقتی گربه یا سگی توی پارک به من نزدیک می شد من به رقصم ادامه می دادم اما وقتی یک نفر زن یا مرد به من نزدیک میشد حرکت رقص رو به سمت ورزش می بردم.گفتم اخیرا حدود یک ماهه که به کمک نظریه داروین به رقصیدنم توی پارک ادامه می دم حتی اگر انسانی بهم نزدیک بشه ‌ . جمع کتابخون پرسیدن چطور شده؟ گفتم که اخیرا فهمیدم که نگاه من به پیرامونم همون برداشتها و اطلاعات ذهنی من است .اطلاعاتی که ازمجموع تاثیر محیط در قرون گذشته به من ارث رسیده به نام ژنتیک و تاثیر ۴۵ سال شرایط محیط که من زندگی کرده ام .
    گفتم فهمیده ام که درست و غلطی وجود ندارد . من می توانم هر جور که بخواهم زندگی کنم به شرط احترام به حقوق تمام موجودات .
    گفتم من فعلا فهمیده ام اصل زندگی جبر به لذت است همراه با رعایت حقوق موجودات ان هم برای لذت بردن بیشتر .
    گفتم شاید طبق نظریه داروین فهم فعلی من هم توسط شرایط محیط عوض شود .
    و خیلی چیزهایی از قبیل گفتم.
    در پایان جلسه یکی از خانمها کتابی که این مطالب رو توش خونده ام خواست و من گفتم خودم کمکم رسیده ام .
    وقتی اومدم خونه سرچ کردم و کتاب ایده خطرناک داروین رو توی پادکست شما پیدا کردم .
    تا آخر گوش دادم و لذت بردم .
    واقعا داروین جون دوست دارم .
    آدرس اینستاگرام من
    babaghche# می باشد .
    ممنون

    1. روزی که با ایده توماس کوهن در پارادایم ها آشنا بشوید، تردید های جدی خواهید داشت.

      هر روز دین با یک ایده به ظاهر علمی نفی می شود.
      یک روز با ایده مارکسیسم دین نفی می شد و امروزه ایده مارکس در ابعاد گوناگون نقد شده است.

      با تشکر

  34. کتاب فوق العاده ای هست. ظاهرا نشر لوگوس اون رو ترجمه و منتشر کرده

  35. مقاومت افراد باورمند قابل پیش بینی و طبیعیه. یادمون باشه اکثریت انسانها در حال حاضر باورمند هستند! شاید قرن‌های آینده اصلاح بشیم و آدمای باهوش تری باشیم بتونیم به دور از رادیکالیسم و تعصب و توهین و با انصاف بیشتری با هم حرف بزنیم تا زندگی بهتری داشته باشیم. از نظر من ما تو بدترین زمان ممکن به دنیا اومدیم، تکنولوژی و پیشرفتمون از تکاملمون پیشی گرفته و این شاید خطرناک ترین تهدید علیه بشریت باشه

  36. کار شما شباهت زیادی به منتقد فیلم داره با این تفاوت که منتقد فیلم درباره فیلم بد هم حرف میزنه که مخاطب وقتش گرفته نشه اما در مورد کتاب بدلیل تعدد نمیشه اینکار کرد و شما دارین کتاب توصیه میکنین و بدور از داوری نیستین. این اپیزود بین تمام کارهاتون قدری نامتناسب بود. این حرفم بخاطر اینه که چون سلیقه و روش خوبی دارین توقع رو بالا بردین. به دید من قدری بی دقتی ممکنه بقیه کارتون رو هم کمی از جلوه بندازه. چند تا کتاب مشابه این رو خوندم ولی هیچکدوم ادم جذب نمیکنه از فرط تلاش برای توجیه کردن و مصادره به مطلوب هر موضوعی . چفت و بست و منطق محکمی نداره الا برای کسیکه موافقه. هیچوقت نمیتونه جواب صد درصدی بده و برای همین شاید تحت عنوان نظریه مطرح میشه. به زعم من خیلیا بیشتر بدلیل جواب نگرفتن و خستگی از بعضی موضوعات دیگه به این رویه فکری اقبال نشون میدن که اگه ایکس نیست پس شاید ایگرگه. نباید فراموش کنیم که خیلی جاها هنوز باید گفت نمیدونم و بزور نمیشه برای هر پدیده دلیل تراشید حالا از هر طیف فکری که باشی .در کل حرف زدن درباره بعضی مطالب دوسر سوخت شدنه و بعید که به توافقی بشه رسید . اخر حرف اینکه سوای هرچیزی کارتون قشنگه و برقرار باشین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *