هزینه نهایی صفر

زیاد می‌شنویم که اینترنت دنیا را تغییر داده اما یعنی چی؟ اینترنت چه تغییرات بنیادی‌ ایجاد کرده و کدوم سمت داره می‌بره ما رو؟

خلاصه کتاب هزینه نهایی صفر
توضیحات اپیزود باز کردن

زیاد می‌شنویم که اینترنت دنیا را تغییر داده اما یعنی چی؟ اینترنت چه تغییرات بنیادی‌ای ایجاد کرده و کدوم سمت داره می‌بره ما رو؟

نویسنده‌: جرمی ریفکین

متن: عباس سیدین | روایت: علی بندری

تدوین: امید صدیق‌فر | موسیقی : پیمان عرب‌زاده 

با تشکر از اسپانسرهای این اپیزود: 

شکلات گالاردو

فیدیبو 

کتاب‌های بی‌پلاس را از اینجا  بخرید.

پشتیبانی از بی‌پلاس

عضویت در خبرنامه‌ی بی‌پلاس

خلاصه کتاب هزینه نهایی صفر Zero Marginal Cost Society

ما درباره‌ی آینده کنجکاوی‌هایی داریم. یکی از این کنجکاوی‌ها اثری است که پیشرفت تکنولوژی روی آینده می‌گذارد. آقای جرمی ریفکین نویسنده کتاب هزینه نهایی صفر از سه روند تکنولوژیک حرف می‌زند که روی آینده‌ی ما اثر می‌گذارند. این سه روند، نامتمرکز هستند و کنترل آنها به وسیله دولت یا موسسات انحصاری خصوصی ناممکن است.

ویژگی مشترک دیگرشان این است که هزینه نهایی تولید تقریبا هر کالایی را به سمت صفر می‌برند. سوال اینجاست که کدام روندهای تکنولوژیک این قابلیت را دارند و چطور این تغییر را ایجاد می‌کنند؟ 

چرا کتاب هزینه نهایی صفر را پیشنهاد می‌کنیم؟

دنیای امروز و فردای ما از تحولات تکنولوژیک اثر می‌گیرد. شدت این اثرگذاری به اندازه‌ای است که دنیا با این تحولات تغییر می‌‌کند. اما تحولات تکنولوژیک جدید چقدر دنیای آینده‌ی ما را تغییر می‌دهد و از آن مهمتر «چطور» تغییر می‌دهد؟ هم به معنای اینکه با چه فرآیندی تغییر می‌دهد و مکانیزمش چه خواهد بود، هم به معنای اینکه در چه جهتی تغییر می‌دهد و نتیجه‌اش چه می‌شود؟ ما درباره‌ی این موضوع کنجکاو هستیم و سراغ ایده‌های مختلفی می‌رویم. کتاب آینده نزدیک که در اپیزود ۳۱ پادکست بی‌پلاس تعریف کردیم هم پاسخی متفاوت به این پرسش‌ها بود. آقای ریفکین نویسنده کتاب هزینه نهایی صفر هم تصویری از تاثیر تکنولوژی بر آینده‌ی دنیای ما ارائه می‌دهد که تصویر منسجم و مدونی است.

نویسنده‌‌ کتاب هزینه نهایی صفر کیست؟

جرمی ریفکین نویسنده کتاب هزینه نهایی صفر اقتصاددان است و کتاب‌های متعددی نوشته که ظاهراً در بعضی جاها مثل آلمان یا چین منشاء اثر و برنامه‌ریزی‌های اقتصادی هم بوده‌اند. این کتاب در کنار کتاب دیگرش «انقلاب صنعتی سوم» جزو مهمترین آثار او هستند. آقای ریفکین در بخش‌های مختلف سیاسی مثل اتحادیه‌ی اروپا یا در بعضی کشورها به عنوان مشاور اقتصادی فعالیت داشته وحرف‌هایی که می‌زند جنبه‌ی عملگرایانه‌ای دارد.

خرید کتاب هزینه نهایی صفر

کتاب Zero Marginal Cost Society را نشر آموخته با عنوان هزینه نهایی صفر ترجمه و منتشر کرده است. لینک‌های خرید کتاب در صفحه‌ی از کجا بخریم هست.

بیشتر کنجکاوی کنیم
دنیا کارتون نیست آقای ریفکین
دنیا کارتون نیست آقای ریفکین! (قسمت اول)

جرمی ریفکین در کتاب «هزینه نهایی صفر» که خلاصه‌اش را در اپیزود ۵۳ پادکست بی‌پلاس شنیدیم ایده‌هایی در مورد تغییر بیشتر بخوانید

دنیا کارتون نیست آقای ریفکین
دنیا کارتون نیست آقای ریفکین! (قسمت دوم)

جرمی ریفکین در کتاب «هزینه نهایی صفر» که خلاصه‌اش را در اپیزود ۵۳ بی‌پلاس تعریف کردیم ایده‌هایی در مورد تغییر بیشتر بخوانید

چرا باید حرف‌های جرمی ریفکین را جدی بگیریم
حرف‌های جرمی ریفیکین را باید جدی بگیریم

جرمی ریفکین کیست؟ چرا نظریاتش مهم است؟ اثرگذاری افکارش در دنیای واقعی چه بوده؟ و اصلا چرا باید حرف‌هایش در بیشتر بخوانید

لینک‌های خرید

پشتیبانی از بی‌پلاس کمک کنید ما بیشتر و بهتر پادکست درست کنیم

32 نظر برای “هزینه نهایی صفر

  1. سلام آقای بندری ،من متاسفانه نتوانستم ، همین فایل صوتی شما را به صورت تحریری پیدا کنم ، خواهش می کنم راهنمایی کنید
    چون عملا من برای درک عمیق تر این اپیزود ها باید حتما برای خودم تحریر و بیان کنم .
    در ضمن ،پسرم با ولع وقتی راجع به آن صحبت می کنم ، گوش می کند .
    هم او وقت کافی ندارد که گوش کند و هم عامل تعامل و رشد ، بین خودم و بچه هایم می شوم .

    ممنون از شما

    1. چون عملا من برای درک عمیق تر این اپیزود ها باید حتما برای خودم تحریر و بیان کنم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!
      شگفتا!!!!!!برای درک عمیق باید کتاب رو مطالعه بفرمایید ولی خب برای گرفتن ژست کتابخونی حفظ و بیان مجدد اپیزود ها هم جواب میده.

  2. با سلام
    با تشکر از پادکست های مفید و جذاب شما
    بنده بعد از یک عمر ( ۳۵ سال ) و بعد چند سال گوش کردن به پادکستهای شما بالاخره اولین کتاب عمر خودم رو خرید کردم … به دوستانم میگفتم که بالاخره تلاش های مفید آقای علی بندری بر روی من هم تاثیر مثبت گذاشت .
    و البته کد تخفیف هم بسیار در این خرید لذت بخش بود
    امیدوارم همیشه پاینده باشید

  3. سلام Habeb عزیز ، فکر کنم من منظور خودم را حتی خوب به آقای بندری هم نرسانده ام .
    من دبیر ریاضی هستم ، کار تدریس و کار خانه تواما وقت کافی برای مطالعه همه کتابها نمی گذارد ، وقتی ایران آمدم قطعا چند تایی را می خرم ، چون خیلی زبان اینگلیسی خوبی ندارم که زبان اصلی کتاب را بفهمم ، لذا ، از نگاه من خلاصه نوشتاری کتاب سرعت تفهیم را سهل تر می کند ، در ضمن پسرم ۳۱ ساله است ، در گپ و گفتگوی خانوادگی او چند اپیزود را برایش از پادکست بیان کردم ، بسیار استقبال کرد ، من برای همسایه و فامیل با این شرایط که تعریف نمی کنم ، که این کار هم بد نیست ، چه اشکالی دارد در جمع دوستان به جای غیبت و حرف های صد تا یک غاز ، تبادل افکار داشته باشیم .
    گاهی، معلم ها خوب می دونند چه جوری مطلب رو جا بیندازند .
    من نوشته شما را توهین نمی بینم ، بلکه ایراد از من حقیر است که با عجله درخواستم را با بد فهمی گذاشتم .
    اگر آقای بندری ، وقت نکردند ، شما روش دسترسی را به من بگویید ، ممنون می شوم .
    سهیلا

    1. خانم سهیلا ، دوستمون آقای حبیب متاسفانه زود قضاوت کردن .
      چقدر خوبه که آنقدر فهیم هستین .
      مانا باشید و سلامت .

    2. خیلی خیلی از اشنایی با شما در این دنیای بیکران خوشحال شدم. دم شما گرم سهیلا خانم. اینکه خلاصه پادکستارو برای اطرافیانتون تعریف می کنید خیلی خیلی ایده خوبیه. خوش بحال شما، فرزندان شما، ما و دنیای ما که شما و فرزندان شما آینده‌شو می‌سازن.

  4. سلام. نویسنده به کتاب دهن پر کن نوشته و کلی حرف زده و نظریه داده از انقلاب صنعتی و سرمایه داری و … تا تهش بگه پنل خورشیدی و پرینتر سه بعدی دنیا رو میگیره. یه اسم گنده هم گذاشته روش . ه ز ی ن ه ن ه ا ی ی ص ف ر. واقعا جالبه دنیا به جور شده که اصلا مهم نیست چی می‌نویسی و چه اسمی روش می‌ذاری همه چی تهش به یه قرون دو هزاری ختم میشه. پول و وجهه و شهرت توش باشه مهم نیست چه چرت و پرتی تحویل مردم میدی به ساعته با کنجکاوی دارم پادکست گوش میدم ببینم تهش چی میشه آخرش شد پنل خورشیدی. پادکست سازم فکر نون خودشه هر چرت و پرتی که اولش جالب باشه و اسم دهن پر کن داشته باشه بیان می‌کنه. به هر جهت دنیای جالبیه. یاد فیلم black mirror افتادم.

    1. نه هموطن. اشتباه میکنید. شما متوجه روح کتاب نشدید. اینها فقط چند مثال بودند. اگر خوب فکر کنید مثالهای دیگری هم پیدا میکنید. مثلا یکی دیگر از چیزهایی که انقلاب صنعتی جدید داره متحولش میکنه بیت کوین و رمزارزها هستند که شبکه انتقال پول را متحول میکنه و سیستم بانکی رو زیر رو میکنه. موضوع فقط محدود به پنل خورشیدی و پرینتر سه بعدی نیست. باید از قوه تخیل خودتون استفاده کنید و بپرسید دیگه چه چیزهایی از این دست میشه پیدا کرد

  5. سلام خدمت آقای بندری و تیم محترمشون
    از این پادکستتون دیدگاههای خیلی خوبی از نحوه دسترسی به انرژی و چگونگی تجارت در آینده بدست آوردم
    دکتر رنانی ده ساله داره میگه که دنیا از نفت و گاز ما بی نیاز خواهد شد و به منابع جدیدی از انرژی دست خواهد یافت و کشورهای مثل ایران باید هر چه سریعتر به فکر چاره باشن تا منابع درآمد زایی خودشون رو تغییر بدن
    خیلی دوست دارم که پادکستهاتون رو پشتیبانی مالی کنم
    اما برلی پرداخت از درکاهی که معرفی کردید و برای من نا آشناست تردید دارم
    اکه شماره حسابی اعلام بفرمایید از درکاههای مورد نظر خودم می تونم پیشتیبانی مالی انجام بدم

  6. سپاس فراوان. موضوع کتاب، موضوع بسیار جالبی بود. کاری که تو یوتیوب در حال انجام هست هم بی نظیره.
    موید باشید و پایدار

  7. با سلام خدمت تیم حرفه ای بی پلاس
    من فقط با ترجمه نام کتاب مشکل دارم که چرا هزینه نهایی صفر ترجمه شده! شاید مناسب تر بود که هزینه جانبی صفر معنی میشد، البته شاید این یه ترجمه تخصصی اقتصادی باشه که تحت اللفظی ترجمه شده

  8. just do it
    سلام
    بنده دبیرم
    تازه امسال دبیر شدم
    از اوایل تابستون ۹۹ با bplus آشنا شدم
    بیشتر پادکستای اقتصادی و مدیریتیشو گوش میدم
    با توجه به مجازی بودن آموزشها برای دانش آموزام محتوا تولید میکنم(جزوه و نمونه سوال و سوالات تستی و …)
    با شنیدن این اپیزود با خودم گفتم چرا به ذهن خودم نرسیده بود؟!
    محتواهای تولیدی خودم رو با ایجاد یک اکانت در سایتهای فروش محتوا گذاشتم
    تا قبل از نوشتن این متن فقط در ۳ روز، سهم من از فروش محتوا حدود ۷۰ تومن بوده ( ۳۶ دصد)
    شاید بعد از نوشتن این متن این عدد تغییر کنه
    پیشنهاد میکنم شما هم تجربش کنید
    حس خوبیه
    تو خوابم میشه پول در آورد????
    اینم لینکش
    https://gama.ir/test/detail/72133/%D8%B3%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA%20%D8%AA%D8%B3%D8%AA%DB%8C%20%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%20%D8%AF%D9%87%D9%85%20%D8%AF%D8%A8%DB%8C%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%20%D8%B9%D9%84%DB%8C%20%D8%A7%D8%A8%D9%86%20%D8%A7%D8%A8%DB%8C%D8%B7%D8%A7%D9%84%D8%A8%20%D8%B2%D8%A7%D8%A8%D9%84%20%7C%20%D8%AF%D8%B1%D8%B3%201%20%D8%AA%D8%A7%207

  9. چند بار پیش از این این جمله رو به دوستام میگفتم
    که بی پلاس تو زمینه اقتصاد واقعا محتواهای خیلی خوبی نداره
    چون تحربه های قبلیم این رو میگفت ، در مقایسه با حوزه هایی مثل تاریخ و روان شناسی،پادکست های حوزه اقتصاد قوی نبود.
    ولی انتخاب کتاب این پادکست واقعا یه انتخاب خوب و باکیفیت بود.
    خسته نباشید

  10. دمتون گرم
    استانداردهای پادکستتون خیلی بالاست
    کارتون درسته
    بعضی پادکستهای معرفی شده در خبرنامه هم گوش می کنم
    کاش این فهرستی کتابهایی که دارین برای آینده رو به صورت آنلاین هم منتشر کنین
    شاید استقبال مردم از بعضی موضوعات به انتخاب شما کمک کنه یا حداقل به ما کمک کنه که موضوعاتی که دوست داریم رو جلوتر از منبع اصلی بخونیم
    من موضوعاتی که در مورد پایه گذاری مکتبهای اقتصادی آینده است رو خیلی می پسندم

  11. آقای بندری فرمودند متن کامل صحبتهاشون در bpluspodcast.com هست ولی مثلا در مورد کتاب هزینه نهایی صفر من نتونستم متن کامل صحبتهاشون رو پیدا کنم

  12. خیلی جالبه Pyotr Kropotkin هم راجع به نظریه داروین یه جمله ای داره که خیلی در موازات موضوع سیستم جایگزینی هست که در آخر صحبت شده.

    I saw mutual aid and mutual support carried on to an extent which made me suspect in it a feature of the greatest importance for the maintenance of life, the preservation of each species and its further evolution.

    میگفت شاید نظریه داروین در جایی مانند اکوادر درست باشه که انتخاب طبیعی با از بین رفتن ضعیفها تکامل و معنی پیدا کنه ولی در جایی مثل سیبری حیوانات یاد گرفتن به صورتی دست جمعی زندگی کنن که از شر بلایی طبیعی در امان بمونن.

  13. به نظرم عنوان کتاب اشتباه ترجمه شده گرچه که مثالی که آورده میشه یعنی اقلام دیجیتال مثل فیلم و عکس و صوت و موسیقی شاهد اورده شده و اشتباهه. تولید یک اتوموبیل با تولید یه ترک موسیقی تفاوت ذاتی داره گرچه مشابهت هم داره. در تولید یه اتوموبیل شما مواد اولیه نیاز دارید چیزب که در تولید محصولاتی مانند کتاب الکترونیک یا موسیقی به شکل مستقیم بکار گرفته نمیشه.
    حالا اول که شما در تولید هر محصولی نمیتوانید هزینه مواد اولیه و تکنولوژی رو صفر کنید. در اولی به علت محدودیت در مقدار منبع و در دومی به دلیل ذات تجدید شونده و محتاج توسعه اون. پس هزینه نهایی هرگز صفر نمیشه. اونچه صفر میشه هزینه بالاسری تولید هست. اصلا خود لغت Marginal هم معنی حاشیه میده و این عنوان میشه حاشیه هزینه صفر نه هزینه نهایی. هزینه نهایی میشه هزینه خالص یا همون هزینه مستقیم به علاوه هزینه بالاسری یا همون حاشیه هزینه

    خلاصه اینکه میشه حاشیه هزینه و به سمت صفر میل داد و هزینه مستقیم هم با نابود کردن دستمزد کاهش داد اما به علت استهلاک در تکنولوژی تولید(غیر از خدمات) و مصرف مواد اولیه امکان صفر کردن هزینه نهایی تولید نیست.

  14. جالب بود. یکی دیگر چیزهایی که انقلاب صنعتی جدید داره متحولش میکنه بیت کوین و رمزارزها هستند که شبکه انتقال پول را متحول میکنه و سیستم بانکی رو زیر رو میکنه. الان که پادکست رو گوش میدم هنوز کتاب رو نخواندم و نمیدانم به ذهن نویسنده رسیده که به این موضوع اشاره کند یا نه

  15. دوست دارم به این فکر کنم که چطور میتونم جهت این موج را به سمتی که دوست دارم و فکر میکنم درسته تغییرش بدم.
    مدل مطرح شده در این کتاب به نوعی پاسخی بود به یکی از مهم ترین بخش های پازل فکری ام. احتمالا زمان زیادی را با نوشته های Jeremy Rifkin و مقالات مرتبط با مدل فکری ایشان خواهم گذروند از این به بعد.

    به صورت کلی فکر میکنم مدل ایشون میتونه بخشی از یک مدل عمومی تر باشه، چیزی که بشه از دلش علاوه بر توضیح راهکاری های تولیدی هم خارج کرد.

    خیلی ممنونم از این پادکست عالی و امیدوارم به کار خوبتون با انرژی فراوان در سلامتی کامل ادامه بدین

  16. سلام قت بخیر
    پادکستتون عالی و من هر موقع وقت کنم گوش میدم. ولی یه مساله ای رو میخواستم بگم ، در مود تبلیغ شکلاتی که انجام دادید، واقعا شکلات بیخود و بی کیفیتی خواهش میکنم تبلیغ این چیزای بی کیفیت رو انجام ندید. کافی یه بار خودتون بگیرید و با یه شکلات خارجی خوب مقایسه کنید بعد متوجه میشید منظورم چی.

  17. ممنون اقای بندری و تیم بی پلاس. خیلی خوبین . یه موردی متعارف Internet of things بیشتر اینترنت اشیا هست و به نظرم اینترنت چیزها یکم واژه غریب و نامتعارفی هست. خیلی هم قشنگ نیست.
    البته اینترنت چیزها هم گفته میشه ولی به نظر من قشنگتر و با مفهوم تر اینترنت اشیا است.

  18. عالیییی
    در حوزه آموزش عالی پارادایم دسترسی همگانی با کمک پارایم همگرایی فناوری های فیزیکی، زیستی، دیجیتالی و اجتماعی که در انقلاب چهارم رخ می دهد، نه تنها مرزها (مثلا مرز دانشی یا بین رشته ای)را ازبین برده بلکه برابری آموزشی را رقم خواهد داد و از طرفی دیگر هزینه های آموزشی را به حداقل خواهند رساند کاری که موک ها در حال حاضر انجام می دهند. با کمترین هزینه مدرک تحصیلی بین المللی دریافت و شاید کیفیت آن چندین برابر روش اکادمیک سنتی باشد.
    رهیافت ایدئولوژی نئو لیبرالیسم در حوزه آموزش عالی به دنبال همین مساله است که ” دانشگاه مشتریان خود را با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت آموزشی در هر مکان و هر زمانی خدمات رسانی نماید”
    مفاهیمی مانند دسترسی همگانی ، یادگیری مداوم، همگرایی فناوری ها، فرارشته ایی، اقتصاد دانشی، یادگیری تحت وب ۲، پیوندگرایی در یادگیری… همین نظریه ریفکین تحت عنوان همدار مشارکتی را همپوشانی می کنند.

  19. سلام
    ممنون از انتخاب خوب و توضیح بسیار خوب جناب بندری
    یک نکته کوچکی در متن بود که به اشتباه توضیح داده شده، وقتی هزینه نهایی صفر باشه، اتفاق خیلی خوبیه چون هر چی بفروشی میشه سود! در حالیکه گفته شد وقتی هزینه نهایی صفر باشه، سود هم صفره!
    توضیح اینکه وقتی هزینه نهایی صفر میشه،‌ تولید می‌تونه خیلی زیاد باشه،چون تولید کننده تا جایی تولید می‌کنه که درآمد نهایی اندکی بیشتر از صفر باشه…
    در نتیجه محصول به دست همه میرسه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *