ژن: تاریخ خودمانی

در این اپیزود به اشتباه گفتیم که اسیدهای آمینه واحدهای سازنده‌ی ژن‌ها هستند. این اشتباه و ناشی از کم‌اطلاعی ماست. درستش اینه که واحدهای سازنده‌ی DNA نوکلئوتید‌ها هستند.

خلاصه کتاب ژن تاریخ خودمانی
توضیحات اپیزود باز کردن

ما می‌توانیم مسئولانه ژنوم انسانی را “کامل‌تر” کنیم؟

اصلاحیه: در این اپیزود به اشتباه گفتیم که اسیدهای آمینه واحدهای سازنده‌ی ژن‌ها هستند. این اشتباه و ناشی از کم‌اطلاعی ماست. درستش اینه که واحدهای سازنده‌ی DNA نوکلئوتید‌ها هستند.
نویسنده:  سیدارتا موکرجی

متن: عباس سیدین | روایت: علی بندری|  تدوین: امید صدیق‌فر

 کتاب‌های بی‌پلاس را از اینجا  بخرید.

پشتیبانی از بی‌پلاس

وبلاگ بی‌پلاس

انتشارات فرهنگ معاصر

با تشکر از اسپانسرهای این اپیزود: 

سامانیوم | وب‌سایت | اینستاگرام

کشمون| خرید از وب‌سایت با کد تخفیف | اینستاگرام 

 موسیقی : پیمان عرب‌زاده | گیتار: فیروز ویسانلو | ویولن: بابک شهرکی | ابوا: سروش انتظامی

عضویت در خبرنامه‌ی بی‌پلاس

خلاصه کتاب ژن: تاریخ خودمانی (The gene)

چقدر کتاب علوم یا زیست‌شناسی در دوره‌ی تحصیلی خواندید؟ یا چقدر علاقه داشتید به زیست‌شناسی؟ چقدر از مطالب زیست‌شناسی یادتان مانده؟ سیدارتا موکرجی با کتاب ژن جوری قصه‌ی علم ژنتیک را تعریف می‌کند که اگر دوران دبیرستان خوانده بودید، بعید نبود الان مشغول تحصیل یا فعالیت در زمینه‌ی ژنتیک بودید.

 چرا کتاب ژن: تاریخ خودمانی را پیشنهاد می‌کنیم؟

ژن چیه؟ چی میشه که اختلال ژنتیکی اتفاق می‌افته، ژنتیک چه اطلاعات جدیدی به ما می‌ده؟ اجازه بدین جور دیگه بپرسیم، تا حالا به موضوع نژاد فکر کردین؟ موضوع جنسیت چی؟ هویت‌تون به عنوان یک انسان چطور؟ این که اختلاف و تبعیض نژادی، جنسی و هویتی از کجا می‌آد و چطور میشه باهاش مقابله کرد. کتاب “ژن: تاریخ خودمانی” برای ما قصه‌هایی میگه که باهاش می‌تونیم به این سوال‌ها جواب بدیم. از این قصه‌ها مهم‌تر اینکه بهمون نشون میده چرا ژن مهم‌ترین و خطرناک‌ترین انگاره‌ایه که بشر تا حالا باهاش مواجه شده.
جنگ‌ها، کشمکش‌ها و فجایع تاریخی بزرگی اتفاق افتادن که ریشه‌شون فهم نادرست ژن بوده. برای همین خیلی بیشتر از چیزی که در نگاه اول به نظر می‌آد مهمه که ما ژن رو بشناسیم، تاریخش رو بدونیم و بفهمیم که کجای فهممون درباره‌ی ژن اشکال داره. شاید این فهم جدید تاثیر بذاره روی رویای ساخت نسخه‌ی بهتری از خودمون.

نویسنده‌ کتاب ژن: تاریخ خودمانی کیست؟

سیدارتا موکرجی نویسنده کتاب ژن: تاریخ خودمانی، سرطان‌شناس و نویسنده هندی ‌آمریکایی  است که سال ۱۹۷۰ در خانواده‌ای بنگالی در دهلی نو به دنیا آمده، در مدرسهٔ سینت کلومبوس در دهلی درس خواند و بقیه تحصیلاتش را هم در استنفورد و هاروارد ادامه داد. سیدارتا با نوشتن کتاب امپراتور همه بیماری‌ها: زندگینامه‌‌ی سرطان یا The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer  در سال ۲۰۱۱ میلادی برنده جایزه پولیتزر در بخش آثار غیرداستانی شد. خلاصه کتاب امپراتور همه بیماری‌ها را در اپیزود ۲۷ پادکست بی‌پلاس تعریف کردیم. کتابی که تاریخ ۴۰۰۰ ساله‌ای از سرطان را روایت می‌کنه و در سال ۲۰۱۵، فیلم مستندی هم بر اساسش توسط کن برنز برای شبکهٔ تلویزیونی پی‌بی‌اس ساخته شده.

خرید کتاب ژن

کتاب ژن: تاریخ خودمانی را انتشارات فرهنگ معاصر برای نخستین بار سال ۹۸ منتشر کرد. برای خواندن و خرید کتاب ژن به لینک‌های صفحه از کجا بخریم سر بزنید.

بیشتر کنجکاوی کنیم
۳۰ دسامبر ۲۰۱۹، خلق انسان آزمایشگاهی
۳۰ دسامبر ۲۰۱۹، خلق انسان آزمایشگاهی

روز دوشنبه سی‌ام دسامبر ۲۰۱۹، دادگاهی در چین آقای ها جانکویی استادیار ۳۶ ساله بیوفیزیک دانشگاه علم و فن‌آوری چین بیشتر بخوانید

جنبش به‌نژادی از افلاطون تا مهندسی ژنتیک
جنبش به‌نژادی: از افلاطون تا مهندسی ژنتیک

در اپیزود ژن خلاصه کتاب ژن اثر سیدارتا موکرجی را شنیدیم. در میانه اپیزود به جنبشی به نام «به‌نژادی» یا بیشتر بخوانید

کتاب ژن
نگاهی دوباره به کتاب ژن: تاریخ خودمانی

پیش از نگاهی دوباره به کتاب "ژن: تاریخ خودمانی" یک توضیح لازم است. ما در متن پادکست در چند جا بیشتر بخوانید

لینک‌های خرید

پشتیبانی از بی‌پلاس کمک کنید ما بیشتر و بهتر پادکست درست کنیم

39 نظر برای “ژن: تاریخ خودمانی

  1. من همه اپیزود هایی بی پلاس وچنل بی رو دانلود وتقریبا نصفشو گوش کردم واقعا ممنونم از شما وهمکاراتون وبه همه توصیه میکنم اگر دوست دارند اینجور پادکست هارو ازدست ندهند

    1. کتاب گرون شده دیگه… کتاب های انتشارات فرهنگ معاصر هم یک مقداری گرونتر از بقیه انتشاراتهاست…

    2. نسخه های دیجیتال کتاب به صورت رایگان در کانال های تلگرام پیدا میشه. اگر پول زیادی نداری برای یادگیری…
      پس برو یک بار برای همیشه OSINT یاد بگیر تا بتونی هرچیزی رو که میخوای پیدا کنی…
      اگه نمخیوای پول بدی، علم ابزار تو بالا ببر.

  2. واقعا شماها بی نظیرید. بهتون تبریک می گم. کارتونو خیلی خوب انجام می دید. شخصا، چیزای زیادی از نتیجه کار تیمی شما یاد گرفتم و بی پلاس شده یه منبع عالی برای رشد شخصیم.
    و اما یه پیشنهاد: در مورد کتاب های تخصصی شاید بهتر باشه قبل از نهایی کردن منوسکریپت، با یه متخصص مربوطه یه چکاپی انجام بشه.
    مثلا در مورد ژن، یه عبارتی ارائه شده که اگه تفسیرش کنیم، درسته ولی در تعریف، درست نیست. شما در دقیقه ۴۴:۴۶ می گید “هر ژن یه زنجیره ای هست از چند اسید آمینه…”. این در واقع تعریف پروتئین هست که خودش محصول بیان یا روشن شدن یک ژن هست. ژن زنجیره ای هست از بازهای آلی چهارگانه آدنین، گوانین، سیتوزین و تیمین که با هم، رمز ساخت یک پروتئین رو کد می کنند. پروتئین، اونوقت، زنجیره ای هست متشکل از واحدهای منومری سازنده اش به نام اسید آمینه.
    مرسی بابت طلاش بی نظیرتون.

    1. ممنون از توجه‌ت.حق با شماست. ما در این اپیزود به اشتباه گفتیم که اسیدهای آمینه واحدهای سازنده‌ی ژن‌ها هستند. این اشتباه و ناشی از کم‌اطلاعی ماست. درستش اینه که واحدهای سازنده‌ی DNA نوکلئوتید‌ها هستند.

    2. ممنون، بسیار خلاصه مفید، روان و جذابی بود.
      با علاقه در هزینه پادکست مشارکت خواهم کرد

  3. بی نظیر بود این قسمت ، واقعا هر چهارشنبه دنبال میکنم تمام اپیزود ها رو و واقعا کارتون فوق العادست، این اپیزود اما واقعا یک پله بالاتر و فوق العاده شنیدنی بود، خسته نباشید به بچه های درجه یک تیم بی پلاس.

  4. سپاسگزارم از معرفی و خلاصه کتابی که به نظر خیلی جذاب می رسه.
    انشاالله در اولین فرصت این کتاب را مطالعه می کنم و امیداوارم به همون روانی و قابل فهمی که اقای بندری گفتند باشه.
    با ارزوی موفقیت برای همه شما عزیزان بی پلاس

  5. با سلام و وقت بخیر
    من از این طریق میخواستم کتابی رو معرفی کنم که شاید برای بیشتر افراد مفید باشه کتاب اثر مرکب نوشته دارن هاردی که البته ترجمه فارسی هم داره مطالب رو خیلی ساده و روان بیان کرده و در زندگی شخصی هم قابل استفاده هست
    با تشکر

  6. سلام
    عالی بود.
    تنها یک نکته:
    باز نوکلئوتیدی صحیح است، نه پایه نوکلوئوتیدی.

    با احترام

    1. بله این اشتباه و ناشی از کم اطلاعی ما بود. ممنون از توضیحی که دادی.

  7. پادکست های بی پلاس علاوه بر اینکه میل و شوق آدم رو برای خوندن کتاب های خوب زیاد می کنند باعث می شوند حداقل یک ساعتی رو فارغ از همه ی مسائل و مشکلات سرسام آور دنیای امروز فکر کنیم به موضوعات جالب و چیزهای زیادی یاد بگیریم، این برای من خیلی ارزشمنده و دیدم کلا نسبت به کتاب و کتابخوانی و انتخاب کتاب عوض شده.
    همانطور که شما که اعتقاد دارید خلاصه ی کتاب جای کتاب رو پر نمیکنه منم معتقدم که کلمات نمی توانند عواطف و احساسات رو به شکل دقیق منتقل کنند با این حال به شما خسته نباشید می گم، خیلی خیلی ممنون بخاطر بی پلاس.
    دمتون گرم.

    1. شما جناب بندری رو وادار کردید تو آخر اپیزود چک لیست صحبتش در مورد مواد تشکیل دهنده ژن رو تصحیح کنه . من چیزی در این مورد نمیدونم . اما شما رو ارجاع میدم به :
      https://fa.m.wikipedia.org/wiki/%DA%98%D9%86
      توی این منبع هم به کرات صحبت از اسید آمینه شده .

  8. یه سوال ؟ اگه تو صفحات ۱۹۸-۱۹۹ کتاب مسئله هولوکاست را منکر میشد بازم بهش عنوان ۱۰۰ کتاب برجسته نیویورک تایمز و واشنگتن پست و صدر عناوین دیگه را بهش میدادند؟ در صورتی که تا الان مسئله تئوری توطئه یهودیان با دلایل عنوان شده توسط حامیان این فرضیه هنوز رد نشده. کتاب با این وجود تمایلات سیاسی غربی داره

  9. سلام و خسته نباشید به تمام تیم بی پلاس
    کوشش تا خلق را به کارآیی
    تا به خدمت ،جهان بیارایی
    مثل همیشه عالی بود

  10. تشکر میکنم آقای بندری .این پادکست ها ،بسیار موثر در ترویج فرهنگ مطالعه است.
    من که شبها تا یک پادکست و لزوما با صدای شما گوش ندم ،خوابم نمیبره .
    من در حال حاضر در حال مطالعه کتاب انسان خردمند از یوال نوح هراری هستم وبخشی از این پادکست مرتبط با همین کتاب هست .
    مرسی
    شاد باشید

  11. خیلى ممنون از تلاشى که براى رشد فرهنگ و سواد ما ایرانیها انجام میدید.کار بزرگى میکنید.

  12. با سلام
    کاری که انجام میدین بسیار ارزشمند و قابل تقدیر هست
    هر کدوم از اپیزودها رو که گوش دادم جالبتر و جذابتر از دیگری بود
    صدا ولحن گفتار آقای بندری بسیار دلنشین و گیراست وسرعت گفتارشون نه کند و نه تند هست، بطوری که در طول مدت یک ساعت و اندی که من به خلاصه کتابی که شرح میدن ،گوش می کنم اصلا حواسم پرت نمیشه و کاملا متمرکز روی توضیحات ایشان هستم
    بنده از گروهی که برای تولید این پادکست تلاش کردن بی نهایت سپاسگزارم وامیدوارم موفقیتهای روز افزون نصیبشون باشه

  13. خیلی از صوتی کتاب ژن لذت بردم. من یک ژنتیک دان هستم و درخواستم از شما تصحیح یک مورد است. اسید امینه ۴تا نیست. DNA۴ از ۴ نوکلئوتید ATCG درست شده. بجای ۴ اسید امینه بگویید ۴ نوکلئوتید.

  14. سلام بسیار عالی فقط واحد های سازنده ی ژن ها نوکلئوتید هستند و نه آمینواسید. آمینواسید ها واحد های سازنده ی پروتئین هستند.

  15. سلام
    خسته نباشید و خدا قوت
    بسیار خوب و دلنشین بود این اپیزود
    اما متأسفانه یک مورد خطای علمی داشت
    انجا که گفتید ژن از توالی اسید آمینه است میشه تقریبا دقیقه ۴۵

  16. سلام. ممنون از تیم خوبتون بابت این اپیزود.بنده شنونده پر و پا قرص پادکستتون هستم. فقط یه نکته base pair رو اشتباه ترجمه کردین به “جفت پایه” که غلطه. منظور از base pair “جفت باز” هستش و این بر میگرده به ماهیت بازی این مولکول ها
    واحد سازنده DNAهم اسید نوکلیئک ها هستند.

  17. سلام وقتتوم بخیر ممنون از صدای گرم و رساتون برای ادای حق مطلب به این خوب،ممنون مهشم به اپیزودهای تاریخی مثل مجمع الجزایر گولاک و انسان های معمول بیشتر بپردازید و اینکه در این اپیزود از هیتلر صحبت کردید،ممنون میشم اسم کتاب و رو بهم بگید،چون کتابی با عنوان تاریخ نازیسیم پیدا نکردم.

  18. درست اینست که بگویید به HIV مبتلا بودند چرا که ایدز آخرین فاز بیماری افراد مبتلا به HIV است

  19. شاید نشه گفت «ژن» واحدهای ساختاری ابتدایی در بیولوژی هستند (مثل اتم و بایت که شما مقایسه کردید)، هر موجود زنده متشکل از چهار مولکول اصلی (پروتئین، لیپید، نوکلوئیک اسید و قند) هست که زندگی بدون هر کدوم از این‌ها میسر نخواهد بود.

  20. سلام مبحث تاریخچه جن/ژن را خیلی عالی خلاصه کردید!
    فقط در قسمت ان دانشمند که جینوم/ژنوم اولین ویروس را رمزگشایی کرد، «پایه» خیلی ترجمه جالب نیست. چون منظور Base اینجا همان باز در شیمی هست. مثلا اسید-باز که ما افغان ها اسید-القلی میگیم.
    البته از نقطه نظر بیولوژی.
    «بلاک ها را جدا کردن »هم خوبه ولی «پایه ها را جدا کردن» خیلی جالب نیست
    تشکر..

  21. کتاب خوبیه
    خلاصه اش رو تو سایت https://365book.ir/gene هم دیده بودم که البته اوناهم پادکست داشتن
    چون دارم مقایسه تون میکنم کنجکاو بودم بدونم شما چه برتری ای دارین نسبت به این سایت؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *