چطور کتاب بخوانیم

اگر دنبال این هستین که چطور میشه چیزی یاد گرفت یا چرا کتابی که خوندین تو ذهنتون نمی‌مونه جوابش رو احتمالا اینجا پیدا می‌کنین.

خلاصه کتاب چطور کتاب بخوانیم
توضیحات اپیزود باز کردن

چطور کتاب بخوانیم (How to Read a Book)

اگر دنبال این هستین که چطور میشه چیزی یاد گرفت یا چرا کتابی که خوندین تو ذهنتون نمی‌مونه جوابش رو احتمالا اینجا پیدا می‌کنین.

نویسنده:  مورتیمر آدلر

      متن: عباس سیدین | روایت: علی بندری |  تدوین: امید صدیق‌فر

کتاب‌های بی‌پلاس را از اینجا  بخرید.

پشتیبانی از بی‌پلاس

 اینستاگرام بی‌پلاس

با تشکر از اسپانسرهای این اپیزود: 

باهمتا | وب‌سایت | تلگرام 

هوش تجاری ویترای

 موسیقی : پیمان عرب‌زاده | گیتار: فیروز ویسانلو | ویولن: بابک شهرکی | ابوا: سروش انتظامی

 پادکست لوگوس

عضویت در خبرنامه‌ی بی‌پلاس

خلاصه کتاب چطور کتاب بخوانیم ( How to read a book)

خواندن بعضی از کتاب‌ها مقدم بر بقیه کتاب‌هاست. چطور کتاب بخوانیم هم از این دست است. احتمالا برای شما هم پیش آمده که کتابی را خوانده‌اید، حتی موقع خواندن کتاب لذت هم بردید، اما وقتی خواستید درباره‌اش با کسی صحبت کنید چیزی از محتوای کتاب در ذهنتان نمانده. در خلاصه کتاب چطور کتاب بخوانیم از این مشکل، علت و راه حل‌اش حرف می‌زنیم در اپیزود ۳۹ پادکست بی‌پلاس.

  

چرا کتاب “چطور کتاب بخوانیم” را پیشنهاد می‌کنیم؟

کتاب خواندن نیاز به یادگیری دارد. هرچقدر زودتر این را بفهمیم، بهتر از کتاب‌هایی که می‌خوانیم استفاده می‌کنیم. “چطور کتاب بخوانیم” در واقع همین کار را می‌کند و به ما نشان می‌دهد کتاب خواندن نیاز به یادگیری دارد. اگر کتاب نمی‌خوانیم یا اگر وقتی کتاب می‌خوانیم در ذهنمان نمی‌ماند شاید دلیلش این است که یاد نگرفته‌ایم چگونه کتاب بخوانیم. مورتیمر آدلر، نویسنده کتاب، به ما یاد می‌دهد چطور با خواندن یک کتاب به مسئله‌ی اصلی نویسنده برسیم. چطور کلیت کتاب را در چند جمله یا یک پاراگرف کوتاه نقل کنیم؟ چطور بخش‌های عمده و اصلی کتاب را بشناسیم و بتوانیم نشان بدهیم که چطور این بخش‌ها در قالب یک کل منسجم منظم شده‌اند؟ پاسخ به این پرسش‌ها کمک می‌کند تا بهتر کتاب بخوانیم و از کتابی که می‌خوانیم بهتر بهره ببریم.

نویسنده‌ کتاب “چطور کتاب بخوانیم” کیست؟

مورتیمر آدلر فیلسوف و نویسنده‌ی امریکایی است. آدلر از نویسندگان و ویراستاران دانشنامه‌ی بریتانیکا بود و علاوه‌بر این کتاب‌های فراوانی نوشت، و به عنوان نویسنده، سردبیر و ویراستار مجموعه‌های مهمی گردآوری کرد. مثل مجموعه ۵۴ جلدی «برترین آثار برجسته غرب». آدلر در تمام نوشته‌هایش سعی کرده برای مخاطبینی بنویسد که لزوما تحصیلات دانشگاهی ندارند یا متخصص نیستند. “چطور کتاب بخوانیم” را هم با همین هدف نوشت. در ویرایش‌های دوم به بعد کتاب، چالرز ون دورن نیز به مورتیمر آدلر پیوست و بخش‌هایی به کتاب اضافه شد. نسخه‌ای که امروز از “چطور کتاب بخوانیم” در دستمان است نتیجه‌ی این ویرایش‌های چالرز ون دورن در کنار مورتیمر آدلر است.

 

خرید کتاب چطور کتاب بخوانیم

کتاب How to read a book به فارسی با عنوان چگونه کتاب بخوانیم منتشر شده است. لینک‌های خرید کتاب در صفحه از کجا بخریم هست.

بیشتر کنجکاوی کنیم
پیشنهاد پادکست فارسی درباره کتاب
معرفی پادکست‌ فارسی کتاب و خلاصه کتاب (قسمت اول)

این روزها اگر در جستجوی پادکست فارسی معرفی کتاب باشید، تعداد گزینه‌هایی که احتمالا نظرتون رو جلب کنه چندان کم بیشتر بخوانید

چطور خلاصه کتاب بنویسیم
چطور خلاصه کتاب بنویسیم؟ (بخش اول)

علی بندری در یکی از لایوهای اینستاگرام بی‌پلاس کمی درباره‌ی موضوع خلاصه کردن کتاب صحبت کرد اما موضوع خلاصه کردن بیشتر بخوانید

چطور کتاب بخوانیم که فراموش نکنیم scaled
چگونه کتاب بخوانیم که فراموش نکنیم؟

برای من خیلی پیش آمده وقتی سراغ کتاب‌هایی که قبلاً خوانده‌ام می‌روم یا به بهانه‌ای یادشان می‌افتم می‌بینم تقریبا هیچ بیشتر بخوانید

53 نظر برای “چطور کتاب بخوانیم

  1. سلام
    خدا قوت و خسته نباشید
    لینک های کتابفروشی جیحون باز نمیشه
    مضاف بر اینکه لینک های کتابچی هر دو به کتاب راهنمای تفکر نقادانه منتهی میشه
    ارادت

  2. بسیارعالی.سپاس فراوان و خدا قوت. من خیلی از این نکات کتاب خونی رو به صورت غریزی رعایت می کنم ولی شنیدن این اپیزود باعث شد که هدفمندتر و متمرکز تر عمل کنم. باز هم ممنون از اینکه سطح اطلاعات و فهم مارو در همه خصوص بالا می برید.

  3. نظرتون در مورد کتاب انسان خردمند و انسان خدای گونه چیه؟
    من خوندمش و بنظرم خیلی کتاب خفن و عجیبیه، همیشه منتظرم معرفیش کنید:)

    1. سلام. تو یک اپیزود چنل بی، ًپادکست «ناوکست» معرفی شد که «روشن»، مفصل کتاب «انسان خردمند» رو بازگو میکنه و من از همون اپیزود دارم دنبالش میکنم.

    2. فکر نکنم این کارو انجام بدن. چون پادکست ناوکست این کتاب رو به طور مفصل توضیح میده و توی چنل بی چندین بار به اون ارجاع دادن

  4. یک اپیزود عالی و بی نظیر. این روند موضوعات بی پلاس خیلی خوبه. تکراری نیست و حرف جدید و کاربردی داره. پازل اپیزودا رو که کنار هم میگذاریم میتونیم ازش یک lifestyle اجرایی خیلی بهتر از قبل برای خودمون بسازیم. واقعا خسته نباشید.

    1. آره دقیقا خیلی باهاتون موافقم. منم وقتی چندتا اپیزود گوش کردم به همین ایده رسیدم.

    2. خیلی ممنون ، من هم کتاب می خونم و هم پادکست گوش میدم
      توی پادکست های مختلفی ک تا به حال گوش دادم ، بی پلاس بهترینش بوده
      ممنون از گروهتون

  5. سلام
    مرسی از اپیزود مفید و کاربردی
    اگه ممکنه لینک کتاب ها و پادکست هایی که معرفی می کنید رو هم بزارید.
    تفکر نقادانه رو دو تا نویسنده نوشتن، کدومش رو پیشنهاد می کنید؟
    کریستوفر پی. دویر **** تیموتی ا. کروز-اندرسن

  6. همه چیز مثل همیشه عالی، دم همه‌تون گرم.
    نکته‌ای که هست، به نظرم اگه اسپانسرها رو یک صدای دیگه‌ای معرفی کنه، شنونده متوجه می‌شه که این معرفی اسپانسره؛ خودم تا میانه‌ی معرفی اسپانسر فکر می‌کردم ادامه‌ی موضوعه یا وقتی بقیه‌ی معرفی کتاب شروع شد هنوز دقیق نمی‌دونستم این تبلیغه یا متنه …
    شاید هم پیش‌تر روش فکر کرده باشید، ولی لطف کنید باز هم روش فکر کنید.

    1. سلام. قبل از معرفی اسپانسر موزیک متن پخش میشه که تکراری هست و با موزیک متن اون اپیزود فرق داره و البته Tone صدا هم در تبلیغ، تغییر میکنه. من هم چندتا اپیزود اول هر فصل که موزیکها جدید میشه این سردرگمی رو داشتم اما چند تا اپیزود که میگذره حل میشه. به نظر من حیف اپیزود هست که چندصدایی بشه. البته نظر شخصی م هست.

    2. سلام خانم مینا،
      راستش اولین موردی که من رو به اشتباه انداخت اپیزود اول فصل ۳، کتاب «کِی» بود، وقتی تبلیغ برای اولین بار پخش شد، متن آگهی طوری بود که انگار ادامه‌ی بحث کتابه. بعدش با گذشت چند هفته من این اپیزود رو گوش کردم موزیک آگهی خاطرم نبود و از میانه‌ی آگهی متوجه شدم که اسپانسر داره معرفی می‌شه.
      بعدش که اپیزود قبلی، «اصل گرایی» رو گوش کردم متوجه شدم موزیک آگهی تکرار می‌شه و متن آگهی این‌بار با صدای کمی کمتر تنظیم شده، سهوی یا عمدی بودنش رو نمی‌دونم، چون در اپیزود‌های قبل و بعدش صدا به نسبت یکسان بود.
      تو خیلی از پادکست‌های انگلیسی زبان هم اسپانسر رو یک صدای دیگه معرفی می‌کنه، البته می‌دونم که صدای جناب بندری بی‌نظیره ولی به هر حال موضوعیه که می‌شه روش فکر کرد. هرچند که من اگه خودم اسپانسرِ چنل بی یا بی پلاس باشم، دوست دارم که متنم رو ایشون بگن.
      در هر حال از پاسختون ممنونم.

  7. باسلام و عرض خسته نباشید
    حدود دو ماهی است که با پادکست شما اشنا شدم و تا حالا همه اپیزودهای ارابه شده را گوش کردم حتی بعضی ها را دو یا سه مرتبه گوش کردم. تن صدای اقای بندری بسیار گیرا. جذاب و خسته کننده نمی باشد.
    این کتاب هم بسیار مفید بود و خود کتاب را هم گرفته و دارم میخوانم کاش زودتر معرفی میشد چون واقعا باعث کاهش اتلاف وقت در خواندن کتابهای غیر ضروری میشود.

  8. سلام سلام. اولا ای کاش که این اولین اپیزود فصل اولتون بود اما به هرحال ممنون که این کتاب رو معرفی کردید.
    چیزی که برام.جالب بود این بود که وقتی داشتم مستند درون مغز بیل گیتس رو می دیدم بیل گیتس داشت همزمان چند تا کتاب رو درباره ی یک موضوع می خوند و من اون موقع نفهمیدم که داره چیکار میکنه. اما الآن فهمیدم که بیل گیتس داشت مطالعه تطبیقی می کرد و خب این هم یه دلیلی میتونه باشه برای اینکه چرا بیل گیتس کتاب میخونه و بیل گیتس میشه اما ما هیچ ما نگاه

    1. البته این ایده که بیل گیتس، بیل گیتس شد چون کتاب میخوند دلیل محکمی نیست. شما رو ارجاع میدم به قسمت اول همین پادکست یعنی Outliers و کتاب فرمول جهانی موفقیت

  9. سلام روز بخیر .
    پادکست عالی بودش من که برای پادکست هاتون لحظه شماری میکنم ????
    .
    موفق باشید ❤
    .
    در مورد کتاب گاو بنفش هم پادکست تهیه کنید خیلی خوب میشه ????

    1. با سلام و عرض ادب
      کتاب خیلی زیبایی بود و ارائه شما خیلی زیباتر …
      بنده به عنوان عضو هیأت علمي دانشگاه … برخی از اپیزودهای پادکست بی پلاس رو به بهانه های مختلف لابلای دروس مجازی ام به دانشجویانم معرفی می کنم .. و حتی جزیی از موارد امتحانی قرار دادم …
      من خود کتاب های غیر درسی رو زیاد مطالعه می کنم و به شیوه فعال .. اعتقادم اینه که به گفته یه بزرگی که اسمش خاطرم نیست و مضمونش اینه که هر کتابی .. در حقیقت یک سطری هست که تا پایان کتاب گسترش داده می شه … معتقدم که بعضی کتاب ها فقط یک سطر نیستند بلکه چندین سطر هستند و در مطالعاتم سعی می کنم در پایان.. اون سطر یا حتی اون چند سطر رو بفهمم و برای دیگران دوستان .. دانشجوام و و خانواده ام توضیح بدم ….
      ممنونم از شما که حرف های قشنگتون .. معرفی هاتون در جهت آگاهی بخشی من و هم نوعان من سهم بسزایی داشته ….
      همیشه شاد و سرافراز باشید.

    2. سلام منم خیلی دلم میخواد کتاب گاو بنفش رو بخونم . واقعا کاش پادکستش ارائه بشه .

  10. سلام و خسته نباشید.
    این حرفه ای گری و دلنشینی پادکست بی پلاس، نشون دهنده یک زنجیره کامل و به هم پیوسته از فعالیت های برنامه ریزی شده ای هست که به دقت و با بالاترین کیفیت در حال انجام هستن. واقعا قدر دان زحمات شما هستم.
    یه پیشنهاد هم دارم.
    توی پادکست Digesttt پس از انتشار پادکست متن پادکست هم در سایت قرار داده میشه که واسه مرور مجدد پادکست و استفاده کاربردی از اون، به قول خودتون “واسه اینکه گوشت بشه و بچسبه به دانشمون” خیلی کمک کنندست.
    قطعا ارزشمند خواهد بود اگر شما هم بتونید این امکان را هم در سایتتون اضافه کنید.

    ممنون.

  11. سلام و خدا قوت به هر سه عزیزی که کار ارزشمندی رو شروع کردین و انشالله روز به روز موارد قشنگتر رو ارائه بدید

  12. با وجود این که کتاب، کتاب خوبی هست ولی به نظرم خیلی خیلی کمتر از 423 صفحه میتونست باشه. من نکاتی که کتاب در مورد چگونه کتاب خواندن رو گوشزد میکرد، روی خودش اعمال کردم و فکر میکنم متن پادکستی که در مورد این کتاب نوشته شده، میتونه جایگزین خود کتاب بشه بدون اینکه اصل حرف تکون اساسی بخوره و چیزی ازش کم یا بهش اضافه بشه

  13. این کتاب و خواندم . عالی بود . مخصوصا بخش «هرم نمودار کتاب» خیلی جالب بود .
    اما در صفحه ۴۱۹ صحبتی از ضمیمه میکنه و اینکه کتابهای با ارزشی و معرفی کرده ولی در این چاپ هیچ ضمیمه ایی وجود نداره !!؟؟
    کاش میفهمیدم نویسنده چه کتابهایی معرفی کرده .

  14. در مورد آموزش منطق، دوتا نکته رو باید مد نظر داشته باشید.
    ابتدا اینکه درس‌های هندسه یک و دو و درس‌های آمار و احتمال و ریاضیات گسسته که در رشته ریاضی تدریس میشن به طور خیلی خوبی به آموزش منطق و استدلال ریاضی پرداختن. با این روش که اصول استدلال در یک فصل گفته شده و در بقیه فصل‌های این کتاب‌ها که 4 کتاب مهم هم هستند، دانش آموز باید استدلال ورزی کنه.
    در رشته تجربی هم درس هندسه یک آموزش داده می‌شه. که همین کارکرد رو تا حدود خوبی برآورده می‌کنه. اساساً آموزش درس‌های هندسه در دبیرستان برای آموزش منطق و استدلال هست. حالا اینکه معلم خودش تو باغ نیست و آموزش رو بلد نیست موضوع دیگری هست.
    دومین نکته هم در خصوص آموزش منطق در رشته علوم انسانی، اون کتاب ربطی به منطقی که واقعاً به درد استدلال و ساختار شناختی بخوره. اون کتاب یک خلاصه خیلی کم قطر و کم مایه از کتابی است به نام منطق مظفر.

    از این دو نکته گذشته من کاملاً با این بحث موافقم که باید منطق و استدلال رو آموخت. بحث شناخت بحثی مهمی هست. بزرگترین مهارتی که فرد لازمه در زندگی خودش بیاموزه همین داشتن قدرت شناخت درست هست.
    تمام خلاصه علم روانشناسی اسنه که چون انساسنها ساختار شناختی درستی ندارن بعد از مدتی دچار انواع اختلال‌های شناختی می‌شن و بعد اختلال‌های مختلف مانند افسردگی و … ازش حاصل می‌شه.
    مؤید باشید

  15. سلام، خدا قوت برادر عزیز و ارجمند.
    واقعا دید بهتری و باز تری نسبت به انتخاب، وارسی و خواندن کتاب پیدا کردم.
    احساس موفقیت دارم. و الان امیدوار تر از قبل هستم.
    اما چیزی که هست خواهشمندم کوتاه تر صحبت بشود، تا زودتر به مقصود برسیم. چون خیلی وقتمان کم است و دوست داریم همه را بشنویم و تصمیم بگیریم.
    مثلا صحبت های تکراری و تبلیغی مانند گفته نشود یا کوتاه گفته شود.
    ممنونم

  16. سلام
    چرا هیچ لینکی از (کتاب راهنمای تفکر نقادانه) قرار ندادید؟
    کتاب نویسنده های (ام. نیل براون و استیوارت ام) رو باید بگیریم؟

  17. سلام
    پادکست جالبی بود
    وسطاش یه جا پیشنهاد خوندن کتاب راجب منطق دادید
    اما موردی پیشنهاد ندادین
    لطفا چند نمونه معرفی کنید
    ممنون

    1. کتاب راهنمای تفکر نقادانه رو معرفی کردند نوشته ام. نیل. براون و من تهیه ش کردم
      کتاب بسیار خوش خوان و روانی هستش.

  18. سلام باتشکر از شما
    اگه امکان این هم باشه که برای ما اعلام کنید که چطور میتونیم کتابهای معرفی شده توسط شما رو باورژن گویا تهیه کنیم.
    با درود
    امین

  19. سلام و خدا قوت کتابهایی که تا به الان معرفی کردید تعداد زیادیشون رو تهیه کردم و خوندم مخصوصا کتاب تفکر نقادانه که بسیار تا بسیار کتاب خوبی بود مرسی
    ولی کتاب مخصوص همین اپیزود در صفحه از کجا بخریم هم ناموجوده هیچ کدوم از سایتهای معرفی شده نداشتند، تماس تلفنی هم گرفتم پاسخ درستی ندادند و گفتند تماس میگیریم و 30بوک هم بطور جدا گانه نداشت.. راه دیگه ای پیشنهاد میکنید؟

  20. مثل همیشه عالی بود. واقعا از کار گروهیتون لذت میبرم و کارهاتون رو دنبال می کنم .
    پاینده باشید .

    1. فقط من لینک کتاب راهنمای تفکر نقادانه رو پیدا نکردم میشه لطفا راهنمایی کنید.

  21. اون جایی که راجع به کتاب‌خوانی تطبیقی گفتین خیلی برام جالب بود چون من تو یه کلاس کتابخوانیِ آنلاین شرکت می‌کنم که دقیقا همین طوره.یه موضوع مشخص می‌کنن مثل عشق،مرگ،شغل یا معنای زندگی.بعدش یکی دو ماه به صورت هماهنگ شروع می‌کنیم به کتاب خوندن راجع به اون موضوع.کتاب‌ها طیف گسترده‌ای رو در بر می‌گیرن؛از رمان و ادبیات کلاسیک گرفته تا فلسفه و روانشناسی و الهیات.این جوری به مثلا موضوعِ مرگ از سوهای متفاوتی نگاه می‌کنیم و طرز فکرمون در اوم زمینه رو بهبود می‌دیم.
    (اسم کلاس‌ها “باغ آینه”ست و اینستاگرامشون baghayeneh)

  22. بسیار جالب و مفید بود. واقعا دست شما درد نکنه. اطلاعات بسیار مفیدی با شنیدن این پادکست کسب کردم.

  23. سلام. اسم نویسنده رو روی کاور این اپیزود اشتباه زدید.
    آیا لینک برای آمازون یا سایت‌های خارجی هم دارید؟ من چیزی پیدا نکردم. ممنون.

  24. سلام خسته نباشید⚘
    درباره ی کتاب راهنمای تفکر نقادانه که معرفی کردید ی سوال داشتم.. من دبیرستانی هستم (رشته انسانی نیستم) این کتاب برای من سنگینه؟ کتابی در همین باره میشناسید که برای من مناسب باشه؟

    1. سلام دوست عزیز
      راجع به راهنمای تفکر نقادانه اطلاعی ندارم ولی اخیرا کتاب مفهوم و ابزار های تفکر نقادانه رو شروع کردم(واسه نشر نو) و منم دبیرستانیم(رشته ریاضی) تا اینجا که خوب بوده،حالا برای احتیاط پی دی اف چند صفحه اولشم چک کنید شاید راحت تر بتونید تصمیم بگیرید.

  25. از شما وتمامی دوستانی که کتابهارا خلاصه میکنند بسیار سپاسگزاریم پایدار باشید وپاینده

  26. سلام، آقا اون موزیکی که آخر این پادکست بود رو میشه برای ما بفرستید؟ واقعا من عاشق همون 40 ثانیه آخرش شدم، فوق العادست موزیکش، خیلی قشنگه، خواهش میکنم بفرستیدش یا برای دانلود قرارش بدید، یه دنیا ممنون میشم

  27. تشکر میکنم از مغز اولیه ی این برنامه و همچنین عوامل اجرایی و پشت پرده
    از وقتی با این سرویس آشنا شدم حس خوبی به کتابخونی و گوش دادنش پیدا کردم
    موفق باشید

  28. علی جان
    بسیار لذت بردم از این اپیزود
    البته من هم بی پلاس و چنل بی رو از اول شروع کردم به گوش دادن.
    کتابهایی رو هم که می‌خوام یادداشت میکنم و میخرم.
    هدیه دادن کتاب به عزیزانم رو هم برام راحت کردی
    با توجه به علایق اونها براشون کتاب میخرم.
    برای خودم هم دغدغه بود چه کتابهایی بخونم.
    شوقت برای یادگیری و یاد دادن بی نظیره …
    رسالتت زیباست.

  29. بسیار لذت بردم از این اپیزود
    البته من هم بی پلاس و چنل بی رو از اول شروع کردم به گوش دادن.
    کتابهایی رو هم که می‌خوام یادداشت میکنم و میخرم.
    هدیه دادن کتاب به عزیزانم رو هم برام راحت کردی
    با توجه به علایق اونها براشون کتاب میخرم.
    برای خودم هم دغدغه بود چه کتابهایی بخونم.
    شوقت برای یادگیری و یاد دادن بی نظیره …
    رسالتت زیباست.

  30. سلام،
    بنده حدود سال ۹۸ از یک تکنیکی که شما گفتید برای مرور درس ها در بازه ۲ ۴ ۸ ۱۶…. روز استفاده کردم و بسیار نتیجه شگفت انگیز بود.
    امیدوارم باز هم بتونم از این روش در یادگیری چیزای جدید استفاده کنم.
    با تشکر از شما

  31. درود و خسته نباشید به شما 🌷
    اپیزود مفیدی بود. مقداری از کتاب را خواندم و تابه اینجا خیلی تاکید بر خواندن کتابی دارد که درک و فهم نویسنده از خواننده بیشتر باشد تا خواننده با خواندن مطالب درک خود را بالا ببرد ، سوالی که برام ایجاد شده اینه که اصلا درک و فهم یعنی چی ؟ از کجا بفهمیم که یک مطلب را درک کردیم و نه صرفا اون رو به خاطر سپردیم و به اطلاعاتمان اضافه کردیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *