ست گودین اولین روز از سال جدید میلادی یکی از اون حرفهایی رو در وبلاگش پست کرد که مثل خیلی از کارهای دیگهش ساده، قابل اجرا و کاربردیه. از اون ایدههاست که آدم بعد از یادگرفتنش دوست داره حتما با بقیه هم در موردش حرف بزنه.
نویسنده: گیتی عاصمی
ست گودین رو در بیپلاس از کجا میشناسیم؟
در اپیزود بیست و پنجم پادکست بیپلاس خلاصه کتاب مهره حیاتی گودین رو شنیدیم. ست گودین متخصص کسب و کار، استاد مارکتینگ، کارآفرین، نویسنده و سخنران آمریکاییه که خیلی هم فعاله. وبلاگش هر روز آپدیت میشه، بیست و چهار تا کتاب تا الان نوشته، پادکست آکیمبو رو داره و هر جا بشه پروفایل و صدایی داشت، حتما ست گودین حرفهای شنیدنی برای گفتن داره.
چی میگفت آقای ست گودین در کتاب مهره حیاتی؟
میگه چه جوری باید “هنرمندانه” کار کنیم. جوری کار کنیم که غیرقابل جایگزین باشیم. منظورش از هنر هم اون چیزی نیست که اول از همه میاد توی ذهن ما، میگه هنرمند کسیه که توانایی تاثیر گذاشتن روی آدمها رو داشته باشه، بتونه آدمهایی رو که سر و کارشون بهش میفته یه تکونی بده؛ فرقی نداره چه کاری انجام میدی و در چه پوزیشن و سطحی هستی، ست گودین معتقده باید توی تعریف کار و چگونه انجام دادنش همواره سعی کنیم توانایی حل مسئله رو بالا ببریم. چیزی که در مدرسه یاد نگرفتیم اما الان بهتره یاد بگیریم که کارهامون رو چه جوری پیش ببریم تا نتیجهی مورد نظرمون رو بگیریم.
دستهبندی کارها و پروژهها با اولین درس ۲۰۲۱ ست گودین
پست اول سال آقای گودین هم از همین جنس حرفهای همیشگی خودشه، یعنی ایدهایه برای بهتر تعریفکردن کار و تمرکز روی حل مسئله. میگه ما هر سال تعدادی کار و پروژه داریم، یعنی زمان و انرژی و یا پولمون رو داریم روی چند تا کار میگذاریم که شاید به نتیجه برسه. درستش هم همینه و داشتن مجموعهای از کارها خوب هم هست چون همیشه همهشون به ثمر نمیرسن.
ست گودین یه نمودار 2X2 رسم میکنه و میگه هر کاری که داریم باید توی یکی از این چهار قسمت قرار بگیره. ممکن هم هست اولش ساده به نظر بیاد اما خیلی هم آسون نیست؛ چون قرار دادن این کار و پروژهها در هر قسمت، فرمول ثابت و مشخصی برای همه نداره. برای هر کس بسته به اولویتهاش، تعریفش از موفقیت، چیزی که میخواد به دست بیاره، شرایطش و حتی میزان امیدواریش نسبت به اون کار فرق میکنه.
نمودار دستهبندی کارها و پروژهها برای سال جدید
ست گودین نمیاد بگه چه کاری رو کجا بذار اما چند تا تله رو معرفی میکنه که باید ازشون دوری کنیم و حواسمون بهشون باشه:
- اگر همهی کارهاتون در قسمت کم شانسه یعنی خوشتون میاد که قمار سنگینی کنید. این رویاتونه و دنبال میانبر میگردید. مساله اینجاست که این جور کار کردن یه برنامهی بلندمدت و مطمئن نیست. اگر همهی کارها انقدر وابسته به شانسآوردنه، دارید ریسک میکنید. این گردونه میچرخه و قرعه ازش در میاد اما افسوس که هیچ معلوم نیست اسم من و شما روش باشه.
- حواسمون به اندازهگیری کم و کاستیهای پروژه باشه. اگر یه کاری این جوری به نظر میرسه که شانس موفقیتش بالاست و میشه در نهایت به نتیجهی مثبت بزرگی دلخوش بود، احتمالا برای خیلیهای دیگه هم همین شرایط رو داره پس اتفاقا شانس موفقیت توش تغییر میکنه. تصور کنید بازکردن یک حساب در اینستاگرام چقدر ساده است پس همه این کار رو انجام میدن اما امکان تبدیلشدن همه به یک فرد تاثیرگذار تقریبا صفره.
- معمولا تمرکزمون رو کجا میگذاریم؟ بالای بالا سمت چپِ چپ، یعنی کارهایی با احتمال نتیجه بخشی بالا اما ارزش کم. در حالی که اینها کاریه که همیشه هست، تمام تمرکز رو نیاز نداره. پروژهها و کارهای ساده با نتایج همون قدر ساده و کمارزش رو همیشه میشه پیدا کرد.
حالا از طرف دیگه وقتی مجموعهای از کارها رو در نظر میگیریم، باید بعضی از اونها در منطقهی شانس موفقیت بالا و رسیدن به نتیجهی خوشایند باشه وگرنه که بازی رو عوض کنیم. چون به هر حال اگر به اندازهی کافی، فکرشده و مستمر کار کنیم حتما به نتیجه میرسه.
اون سمت قضیه بهتره جا هم بذاریم برای کارهایی که به نظر خیلیها سخت و نشدنی بوده. خود ست گودین از یه اصطلاحی شبیه به آپولو هوا کردن استفاده میکنه؛ یعنی کارهایی که خیلیها فکر میکنند اگر شانس موفقیتش پایینه یعنی ریسکی هم هست. در حالی که این دو تا با هم یکی نیستن: ریسکی یا خطرناک یعنی کاری که اگر درست پیش نره، هزینه و مصیبت زیادی داره. ست گودین میگه ما میدونیم کار “بعید” به معنی کار “بیهوده تلاشکردن” نیست و اتفاقا میشه با این استراتژی که یه کار از پایین و سمت راست این نمودار انجام بدم شما همونی باشید که کار نشدنی رو کرده و موفقیت بزرگی به دست بیارید.
ست گودین اولین درس امسالش رو اینجوری تموم میکنه که بهترین کار، کار مداومه چون صبوری یه مهارت کمیابه. کار درست رو اونی میکنه که در کمک و یاددادن به بقیه هم سخاوتمنده چون این جوری بقیه هم برای نتیجهگرفتن به شما کمک میکنن. در کتاب مهره حیاتی هم دیدیم که میگه برای این که کار خوب و شاخص رو بکنی، باید تعداد زیادی کار معمولی و حتی داغون هم کرده باشی، در واقع ست گودین هم با جناب نظامی همعقیده است که: کار نیکوکردن از پرکردن است.
Actually, I enjoyed reading it. However, due to less time & patience, I prefer to listen it or read a shorter text.
Let me appreciate you for your hard working & interesting podcasts.
Looking forward to having more stories on bplus.
Good luck
سلام وقت بخیر
سپاس فراوان از پادکستهایی که در اختیار ما ثرار میدید،مطمینم تاثیر این کار عالی به خودتون و کارتون برمیگرده، من مدیر عامل یک شرکت تولیدی و بازرگانی هستم،اهل مطالعه هم هستم ،از وقتی با پادکستهای شما را خصوصا قسمتهایی مثل تمرکز،کی،ذهن حواس جمع گوش دادم ،عملکردم رو خیلی بهبود دادم.
با ارزی موفقیتهای روز افزون برای مجموعه بی پلاس
ممنون و خسته نباشید به شما خانم عاصمی
👏👏👏🌺🌺🌺
این مطلب عالی بود، ممنون از تهیه کنندگان این مطلب و اقای بندری دوست داشتنی
درود و خدا قوت از خواندن متن لذت بردم