در اپیزود ۳۶ پادکست بیپلاس خلاصه کتاب روابط از دست رفته از یوهان هری رو شنیدیم. اینجا نگاهی کردیم به نقدهایی که به ایشون و کتابش وارد شده و جوابهایی که خودش به این نقدها داده.
نویسنده: بهجت بندری
قرص ضد افسردگی بخورم یا نخورم؟
کار معنی دار چطور از افسردگی دورمون میکنه
مدت ویدیو: ۱۲ دقیقه
جواب یوهان چیه به این نقد؟
مبنای حرفهای یوهان هری چیه؟
وقتی میشنویم که “براساس پژوهشهای انجام شده فلان دارو یا ترکیب شیمیایی روی بهبود افسردگی اکثر بیماران اثر مثبت میذاره” باید بپرسیم که این تحقیق رو کی انجام داده؟ کدوم نهاد، پژوهشگر و موسسهای پشت این پژوهش بوده.
چرا مهمه؟ یوهان با بررسی که انجام داده متوجه شده پشت خیلی از این پژوهشها شرکتهای داروسازی هستن. این شرکتها نفعشون در نتیجهگیری مطالعات دخیله. یعنی، اینکه نتیجه تحقیق چی باشه روی بالا و پایین شدن ارزش سهام شرکت اثر میذاره. برای همین نمیشه بیطرف فرضشون کرد. کی باید انجام بده پس؟ جواب هری اینه، نهادهای عمومی.
گزینههای بیشتر در منوی درمان افسردگی
فرض کنین یه رستورانی داریم با منوی مخصوص گیاهخواران. هری میگه به منوی رستوران، کنار غذای مخصوص گیاهخوارها غذای دیگه هم اضافه کنیم. اینجوری آدمهای بیشتری راضی و خوشحال و سرحال از رستوران میرن بیرون. حرف این نیست که غذاهای مخصوص گیاهخوارها رو حذف کنیم. حرف سر اینه که بیا به منوی درمان افسردگی تنوع بدیم.
چه جوری؟ با اضافه کردن گزینههایی مثل کار معنیدار، معاشرت با دوستان، وقت گذرانی در طبیعت و… . بخشی از آدمهایی که درگیر افسردگی هستن رو این چیزها میتونه نجات بده ولی داروهای شیمیایی نمیتونه.
حواسمون هست دیگه صحبت سر میزان اثر گذاریه.
اختلاف سر درصد آدمهاییه که داروها بهشون کمک کرده از افسردگی بیان بیرون.
هری میگه اینها اکثریت ندارن. داروهای شیمیایی جواب میده ولی نه روی اکثریت.
حرفهایی که منتقدها هم پذیرفتن
چندتا حرف اساسی داره یوهان هری توی کتابش که معمولا منقدها هم پذیرفتن. شاید بد نباشه ما هم کمی بیشتر بهشون فکر کنیم. به خصوص اگر احساس میکنیم خودمون یا اطرافیانمون در معرض افسردگی هستیم.
۱- نباید به داروهای ضد افسردگی بیش از حد اعتماد کرد و امید بست، این داروها عوارضی دارن و روی همهی مبتلایان افسردگی ۱۰۰٪ جواب نمیدن.
۲- داروهای ضد افسردگی هیچ کمکی به روند بهبودی بعضی از بیماران نمیکنن اما در عین حال زندگی بعضی از افسردگان به این داروها وابسته است. اختلاف سر درصد هر گروهه.
۳- افسردگی فقط نتیجهی “عدم تعادل شیمیایی” در مغز نیست.
۴- افسردگی نتیجهی ترکیبی از عوامل داخلی و خارجیه، از ژنهای یک فرد گرفته تا محیطی که توش زندگی میکنه و حتی کاری که بهش مشغوله.
۵- تغییر سبک زندگی میتونه کمک بزرگی به کاهش تجربه افسردگی بکنه.
چرا مهمه بدونیم چه نقدهایی به کتاب روابط گمشده وارده؟
به نظرم این نقدها از چند جهت بهمون کمک میکنن. باعث میشن عمیقتر به حرفهای کتاب فکر کنیم و با ایدهی نویسنده آشنا بشیم. جوابهایی که یوهان به منتقدها داده حرف اصلی کتاب رو شفافتر میکنه.
یه کمک دیگهای که خوندن این نقدها میکنه اینه که بفهمیم حرف کتاب چه چیزهایی نیست. ما وقتی با یه متن مواجه میشیم چیزی که توی ذهنمون میشینه برداشت ما از اون متنه. منتقدها هم خیلی وقتها نقدی که وارد میکنن بر اساس برداشتشون از متن کتابه. وقتی نویسنده به سوالها جواب میده درواقع داره تصویر ذهنی خوانندهها رو نزدیک میکنه به نیت و منظور خودش.
یه دلیل دیگهای هم مهم میکنه خوندن نقدهارو. همون طور که بارها شنیدیم به نظرم هیچ حرفی رو نباید بدون تفکر و استدلال پذیرفت. نقدها کمک میکنن تا ذهنمون پرسشگر باشه.
این مطلب رو قبلا کمی مفصلتر توی خبرنامهی ۲۵ پادکست بیپلاس منتشر کرده بودیم.
برای نوشتن این مطلب به اینجاها سرزدم، شما هم اگر خواستین بیشتر بدونین درباره نقدهایی که به یوهان هری شده به لینکها سر بزنین:
۱- سؤالهایی از یوهان هری
۲- جز عامل شیمیایی چه چیزی باعث افسردگی میشه
۳-نباید به اثرگذاری داروهای ضدافسردگی شک کنیم
4–تصویر متن رو از armchairexpertpod برداشتم.