هرچقدر شدیدتر باشید مردم به شما بی‌اعتمادترند

خریدارها باید قبل از تکیه به رتبه‌بندی ستاره‌ها تحقیق بیشتری درباره‌ی محصولات بکنن

نظر کاربرها چقدر قابل اعتماده

خریدارهای آنلاین وقتی به یک جنس امتیاز می‌دن معمولا نظرشون رو با شدت هرچه بیشتر اعمال می‌کنن. این شدت می‌تونه مثبت یا منفی باشه و برای همین اریک پوزنر و گلن ویلتو تو کتاب بازارهای رادیکال که خلاصه‌ش رو تو اپیزود ۶۴ پادکست بی‌پلاس شنیدیم، پیشنهاد می‌کنن برای کاربرها در این مورد باید محدودیت در نظر گرفته بشه تا بشه نظرات رو متعادل‌تر کرد. چون وقتی به نظرسنجی‌ها نگاه می‌کنیم روی شدیدترین قسمت طیف هستند و بیشتر امتیازها شامل یک یا پنج ستاره می‌شن. درحالی‌که بیشتر وقتا نظرات واقعی ما اینقدر شدید نیست. حالا تحقیقات نشون داده که خود خریدارها هم این شدت رو برنمی‌تابن.

نویسنده: مریم مهری

ای که گفتی مرو اندر پی خوبان زمانه

پژوهش‌ها می‌گن که امتیازها و نظرها (review) تو وب‌سایت‌هایی مثل Yelp و آمازون زیادی مثبتند و این باعث می‌شه که رتبه‌بندی‌های ستاره‌ای غیرقابل اعتماد بشن.  یه مطالعه نشون داده که بیشتر از ۸۰ درصد نظرات آنلاین روی پنج ستاره می‌چرخن و این چیزیه که برای مصرف‌کننده‌هایی که امیدوارن به این رتبه‌بندی‌ها به چشم راهنما نگاه کنن، مشکل درست می‌کنه. مشکل مثبت بودن اینه که اگه همه‌چی مثبت ارزیابی بشه، چطور می‌تونیم چیزی رو انتخاب کنیم؟ چطور می‌شه رستورانی که پنج ستاره داره رو بر رستوران دیگری که اون هم پنج ستاره یا کمی کمتر داره، ارجح دونست؟

ممکنه فکر کنید خریدارها بیشتر تمایل دارن نظر منفی ثبت کنن یا یه ستاره بدن و درباره‌ی چیزهایی که از اونها متنفرند بیشتر حرف می‌زنن تا چیزهایی که دوست دارن، اما یکی از نتایج حیرت‌انگیز پژوهش اینه که اصلا اینطور نیست. مطمئنا هر کسب و کاری تک‌ستاره‌های زیادی دریافت می‌کنه اما در مقایسه با تعداد چهارستاره‌ها و پنج‌ستاره‌ها ناچیزه.

بیشتر از ۶۴ درصد نظرات بین چهار یا پنج ستاره تقسیم شدن. درحالی که  ۸.۵ درصد دو یا سه ستاره و بقیه یک ستاره هستند. باز این تحقیق می‌گه که هشتاد درصد از ریویوها مثبت، ۱۰ درصد منفی و ۱۰ درصد دیگه خنثی هستند. اما از ۸۰ درصدی که مثبتن، ۵۰ درصد اونها پنج ستاره‌اند.

وقتی مردم یه کسب و کار یا محصولی رو می‌بینن که پنج ستاره از پنج داره، به دلایل متعدد شک می‌کنن. توی یادداشت «هرکی میگه شکسپیر نابغه بوده دروغ میگه» درباره‌ی این قضیه بیشتر توضیح دادم. رتبه‌بندی‌های بی‌نقص برای مصرف‌کنندگان کمتر مشروع به نظر می‌رسه و اگه محصول یا کسب‌وکاری ۵ ستاره‌های زیادی داشته باشه مصرف‌کننده‌ها به جعلی بودن این امتیازها مشکوک می‌شن فارغ از اینکه اون محصول چقدر عالیه. بی‌نقص بودن شبهه‌برانگیزه و می‌تونه اعتبار رتبه‌بندی‌ها رو زیر سوال ببره. درسی که اینجا به کسب‌وکارها داده می‌شه اینه که رتبه‌بندی ۴ یا ۴.۷ بهتر از پنجه.  کاربرها به میانگین رتبه‌بندی‌های ۴ و حتی ۳ ستاره بیشتر از میانگین ۵ ستاره اعتماد دارند، چون می‌دونن که امتیاز غیر کامل یه واقعیت انکار نشدنی برای مشاغله و نمی‌تونه وجود نداشته باشه.

هنوز با همه بدعهدیت دعاگویم

تحقیقات اشپیگل نشون می‌ده احتمال خرید زمانی به اوج می‌رسه که رتبه‌بندی ستاره‌ها بین ۴ تا ۴.۷ باشه، اما با نزدیک شدن رتبه بندی به ۵ احتمال خرید کمتر می‌شه. علاوه بر این، نظرات و رتبه‌بندی‌هایی که توسط خریدارهای تایید شده ارائه می‌شن، وزن بیشتری نسبت به بررسی‌ کاربرهای ناشناس دارن.

مردم به رتبه بندی‌های ۳ و ۴ ستاره اعتماد می‌کنن چون حسشون اینه که گویای واقعیتن، درباره‌ی پنج ستاره که توضیح دادیم ولی این وسط جالب اینه که کاربرها به رتبه‌بندی‌های ۱ و ۲ ستاره هم بی‌اعتمادن چون ممکنه جعلی باشن یا کل داستان رو نگن.  ولی انگار وجود نظر منفی برای یه محصول لازمه و برایند نظرات رو واقعی‌تر می‌کنه. اگه کاربر توی یه محصول هیچ نظر منفی‌ای نبینه اعتماد کمتری بهش می‌کنه و این هم از نکات جالب تحقیقاته. پس برندها و کسب‌وکارها باید ممنون نظرات میانه باشن چون برای خریدارهای جدید وجود نظرات منفی باعث ایجاد اعتماد می‌شه و داده‌های کلی بررسی محصول رو معتبرتر می‌کنه. یعنی کاربر ممکنه به خود نظر منفی اعتماد نکنه ولی وجودش رو برای اینکه به محصول اعتماد کنه و یقین پیدا کنه که کل ستاره‌ها و نظرها جعلی نیست، ضروری می‌دونه. این هم از عجایبه.

ستاره‌های بی‌اعتمادی

پژوهش‌ها همینطور مشخص کردن که به نظرها بیشتر از ستاره‌ها اعتماد می‌شه چون ممکنه که احساس واقعی خریدار رو توی اونها ببینیم. بعضی از اونها واقعاً دقیقند و این چیزیه که مردم بیشتر دوست دارن. اونها درباره‌ی جوانب مثبت و منفی می‌نویسن و گاهی اوقات نکته‌هایی رو درباره‌ی چگونگی استفاده‌ی حداکثری از یه محصول به اشتراک می‌ذارن. تحقیقات یه فروشگاه جهانی محصولات کودک نشون داده ۹۹ درصد کاربرهاشون به نظرات مشتری‌ها اعتماد دارند ولی فقط ۶۵ درصد به توصیه های اینفلوئنسرها یا وبلاگ نویسان اعتماد می‌کنن.

پس در دریایی از مثبت‌اندیشی، خریدارها باید قبل از تکیه به رتبه‌بندی ستاره‌ها تحقیق بیشتری درباره‌ی محصولات بکنن که به مرور این کار رو هم یاد گرفتند چون می‌دونن ۵ ستاره برای درست بودن زیادی خوبه. یا اینکه به مرور ایده‌های نویسندگان کتاب‌ بازارهای رادیکال برای ایجاد محدودیت توی نظر دادن جا بیفته و پیاده بشه و بشه به نظرات کاربرها و خریداران بیشتر اعتماد کرد.

 

برای نوشتن این مطلب از اینجا و اینجا کمک گرفتم. 

 

بیشتر کنجکاوی کنیم
نظرات آنلاین منفی بیشتر از نظرات مثبت جلب توجه می‌کنند
“هر کی می‌گه شکسپیر نابغه بوده دروغ می‌گه”

آیا شده درباره‌ی محصولی که قصد خریدش رو دارید، نظرات خریداران قبلی که به صورت آنلاین ثبت شده، به کمکتون بیشتر بخوانید

از بازار بد به بازار خوب با مک میلان
از بازار بد به بازار خوب با مک میلان در بازآفرینی بازار

چرا برخی متفکران به نهاد بازار بی‌اعتمادن؟ اصلا یک قدم عقب‌تر بهتره ببینیم از اول بازار برای چی درست شده؟ بیشتر بخوانید

مونوپولی بازی انحصار مالکیت
مونوپولی بازی انحصار مالکیت

یکی از محبوب‌ترین بازی‌های تخته‌ای یا Board Game همه‌ی اعصار، بازی مونوپولی است؛ یک بازی اقتصادی که در آن شرکت‌کننده‌ها بیشتر بخوانید

2 نظر برای “هرچقدر شدیدتر باشید مردم به شما بی‌اعتمادترند

  1. سلام
    چرا اپیزودهای قبلی در سایت شما و کست باکس غیر قابل پخش شدن؟

    1. کلا کست باکس بدون فیلتر شکن درست کارنمیکنه برای من هم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *