ایران، جامعه‌ کوتاه مدت

چرا برای ما در ایران آینده‌ هیچ معلوم نیست و هر آن ممکن است همه‌چیز زیرو رو شود؟

خلاصه کتاب ایران جامعه کوتاه مدت
توضیحات اپیزود باز کردن

ایران، جامعه‌ی کوتاه مدت (Iran, The Short-Term Society)

چرا برای ما در ایران آینده‌ هیچ معلوم نیست و هر آن ممکن است همه‌چیز زیرو رو شود؟

نویسنده:  محمدعلی همایون کاتوزیان | متن: عباس سیدین | روایت: علی بندری | تدوین: امید صدیق‌فر

کتاب‌های بی‌پلاس را از اینجا  بخرید.

پشتیبان بی‌پلاس شوید.

موزیک‌ها : حسین نجفی

صدای فیلم مرگ یزدگرد (1358) کارگردان: بهرام بیضایی – صدابرداران: احمد امیری، بهمن حیدری

ثبت‌نام در اپلیکیشن خلاصه‌ی کتاب بلینکیست

عضویت در خبرنامه

ایران، جامعه کوتاه مدت (Iran, The Short-Term Society)

چرا ایران به جایی رسیده که امروز هست؟ ضرب‌‌المثل‌هایی مثل این را حتماً شنیده‌ایم که «از این ستون به اون ستون فرجه» یا «سیب رو که بندازی هوا هزارتا چرخ می‌خوره». همایون کاتوزیان در نظریه‌ی ایران، جامعه کوتاه مدت می‌گوید مجموعه‌ی شرایط و تحولات تاریخی ویژگی‌ای را در تاریخ و جامعه‌ ایران ساخته که گاهی ردش را در چنین ضرب‌المثل‌هایی می‌بینیم. اینکه آینده هیچ معلوم نیست و هر آن ممکن است همه‌چیز زیرورو شود. اینکه ایران یک جامعه‌ کوتاه مدت است.

چرا کتاب ایران، جامعه کوتاه مدت را پیشنهاد می‌کنیم؟

در دو شماره از اپیزودهای قبل پادکست بی‌پلاس شنیدیم که چرا کشورهای مختلف به جایی رسیدند که الان هستند. در اپیزود ۷ پادکست بی‌پلاس خلاصه کتاب چرا ملت‌ها شکست می‌خورند را شنیدیم و از نگاه داوود عجم اوغلو و جیمز رابینسون به علت عقب ماندگی کشورها نگاه کردیم. در اپیزود ۲۳ پادکست بی‌پلاس هم با خلاصه کتاب اسلحه، میکروب و فولاد آشنا شدیم و دیدیم که جارد دایموند چه جوابی برای علت پیشرفت و عقب ماندگی کشورها دارد. اما در اپیزود ۳۴ با خلاصه کتاب ایران جامعه کوتاه مدت، به صورت مشخص‌ سراغ ایران رفتیم. اگر طبق نظریه‌ی عجم اوغلو دلیل شکست ملت‌ها نبود نهادهای اجتماعی فراگیر است، چرا ما در ایران نهادهای فراگیر اجتماعی نداریم؟

نویسنده کتاب ایران، جامعه کوتاه مدت کیست؟

محمدعلی همایون کاتوزیان، نویسنده‌ کتاب ایران جامعه‌ کوتاه مدت، از دانشگاه بیرمنگام لیسانس اقتصاد گرفت، فوق لیسانس را از از دانشگاه لندن و دکترایش را از دانشگاه کنت در کانتربری گرفت. در سال‌های بین ۱۹۶۸ تا ۱۹۸۶ در انگلستان، ایران، کانادا و ایالات متحده اقتصاد درس داد. الان به عنوان پژوهشگر پسا دکترا در کالج سنت آنتونی فعالیت می‌کند، و عضو هیئت علمی مؤسسه شرق‌شناسی دانشگاه آکسفورد است.

خرید کتاب ایران، جامعه کوتاه مدت

کتاب ایران جامعه کوتاه مدت را نشر نی نخستین بار سال ۹۰ با ترجمه فارسی منتشر کرد. استقبال خوبی از کتاب شد و تا سال ۹۸ به چاپ سیزدهم رسید. اگر علاقه‌‌مند شدید که بیشتر درباره این نظریه بدانید، لینک‌های خرید کتاب در صفحه از کجا بخریم هست. انتشار کتاب و معرفی نظریه کاتوزیان باعث شد، سوالاتی برای مخاطبان پیش بیاید به همین دلیل کریم ارغنده پور مصاحبه‌ای با کاتوزیان ترتیب داد، تا کاتوزیان به برخی از سوال‌ها و ابهام‌های پیش آمده جواب داد. یکی از اصلی‌ترین سوال‌ها و ابهامی که پیش آمده بود امکان پذیر نبودن رهایی از چرخه‌ی استبداد- آشوب- هرج و مرج- استبداد بود. نشر نی این مصاحبه و پاسخ‌های کاتوزیان به سوال‌های پیش آمده را در کتاب دیگری به نام در جست‌وجوی جامعه‌ی بلند مدت را سال ۹۳ منتشر کرد.
در اپیزود ۳۴ علاوه بر کتاب‌ ایران جامعه کوتاه مدت و در جست‌وجوی جامعه بلند مدت، کتاب اقتصاد سیاسی ایران هم معرفی شد. این کتاب را هم کاتوزیان نوشته و در آن به وضعیت اقتصاد سیاسی ایران از مشروطیت تا پایان سلسله پهلوی پرداخته. لینک خرید کتاب اقتصاد سیاسی ایران هم در صفحه از کجا بخریم هست.

بیشتر کنجکاوی کنیم
مسئله‌ جانشینی در ایران
مسئله تاریخی جانشینی در اروپا و ایران

کاتوزیان در کتاب ایران جامعه‌ی کوتاه مدت درباره‌ی تفاوت حکومت در ایران و اروپا می‌گوید. اینکه سنت جانشینی در حکومت‌های بیشتر بخوانید

تجارت تنباکو تاریخ ایران را تغییر داد
تجارت تنباکو چه ارتباطی با جنبش مشروطه دارد؟

در اپیزود ۳۴ پادکست بی‌پلاس خلاصه‌ کتاب «ایران جامعه‌ کوتاه مدت» راشنیدیم. کاتوزیان نویسنده‌ کتاب، دوتا از عوامل و پایه‌های بیشتر بخوانید

خلاصه کتاب حقایق نهان دروغ های عیان
حقایق نهان، دروغ‌های عیان

خلاصه کتاب حقایق نهان، دروغ‌های عیان  Private Truths, Public Lies رفتارهای سیاسی و اجتماعی ما پیش‌بینی پذیر هستند؟ پاسخ تیمور بیشتر بخوانید

46 نظر برای “ایران، جامعه‌ کوتاه مدت

  1. ممنون که وقت میزارید
    فقط چرا حق مطلب رو بجا نمیارید. خیلی کوتاه هست پادکست ها

    1. احتمالا انتظار ندارید که سه چهار ساعت یک پادکست طول بکشه؟ این پادکست ها فقط برای معرفی کتاب هستن حق مطلب رو با خوندن کامل کتاب میشه به جا آورد

    2. اون که بله، ولی چطوره که بعضی پادکست های بی پلاس تا یک ساعت و بیست دقیقه هم میره، منظورم اینکه میشه کمی بیشتر به جزییات پرداخت، اطلاعات بیشتری داد

    1. سلام علی جان. خیلی مخلصیم. خیلی عالی بود. همه چیز رو با این اپیزود گفتی. میدونم که نمیزاری احساسات جریحه دار شده ات و بغض صدات رو انتخابهات تاثیر بگذاره.همه مون تو این اتفاقات اخیر متاثر شدیم. شاید میشد بهتر رفتار کرد. ولی موفقیت هر فرد گروه و یا جامعه و رژیمی رو انتخابهاش تضمین میکنه. تو الان دیگه متعلق به خودت نیستی و دامنه وسیعی از انتخاب نداری. تو باید ادامه بدی بر خلاف جامعه کوتاه مدت ایران تو باید بلند مدت فکر کنی و این موجی رو که ایجاد کردی باعث ایجاد تلاطم در رگهای جامعه کنی. ما بصورت استثنایی نیاز به هر شش لیوان تاریخ داریم. تو با صداقت کلامت رمز محبوب شدن رو به همه نشون دادی وبه نظر من باعث نقطه عطف درزندگی یک ملت میتونی باشی. به ما یاد دادی با تمرکز روی شخصیت افراد در یک چشم به هم زدن میشه شخصیت اونهارو تشخیص داد و از اثر هاله ای اجتناب کرد. در آینده ای نزدیک میشه تشخیص داد که کی پوستش تو بازیه کی نیس. میشه با کار عمیق بازار رو دوباره خلق کرد. یه زمانی میرسه که توپها و اسلحه ها دیگه کارساز نیستن. ولی تا هر وقت که باشه این زمین نیاز به مهره های حیاتی مثل شماها داره که باعث میرایی احساسات نشین. و چنگیز وار جلوی ایده های خطرناک رو بگیرین و سبب ایجاد آرمان شهری برای واقع گراها بشین. امیدوارم که دوباره صدای بدون بغضت رو بشنوم میدونم سخته. تو دیگه اون آدم قبلی نیستی ولی به خودت مسلط هستی. حق نگهدارت باشه

    2. سلام
      هزاران بار آفرین به انتخاب خودتان و همچنین نویسنده این کتاب
      اینقدر قشنگ روایت کردید که بر روح و روانم نشست

    3. سلام و عرض ادب خدمت گروه بی پلاس ، تشکر فراوان بابت زحماتی که برای ارتفاع فرهنگ مردمان این سرزمین میکشید بخصوص از آقای علی بندری که خیلی دوستانه و صمیمی مطالب را انتقال می‌دهند

  2. سلام
    چه شباهتی!!!!!
    چه زیبا رسالتتان را در قبال ایران وایرانی انجام می دهید.
    خدا قوت

    1. جواب خیلی از سوال های من تو این اپیزود بود. ممنون بابت معرفی این کتاب ها. عالی بود، متشکرم

    2. خیلی نظریه منطقی و کاملی دارن ایشون
      بیانشون مثل اقای زیبا کلام هست
      ممنون میشم اگر رفرنس صوتی خود کتاب رو بدین بجای خوندن کتاب (نسخه صوتی بجای چاپی و پی دی اف)
      که بشه پشت فرمون و … هم شنید

  3. بسیار عالی مثل همیشه ایران معاصر به امثال چون شمایی بسیار بیشتر نیاز دارد

    1. پدیده هایی مثل فتوای میرزای شیرازی یا آخوند خراسانی یا شیخ فضل الله نوری کجای این تحلیل جا داره؟ 🙂 و اینکه شما مثل تقیزاده فکر میکنید باید از سرتا پا فرنگی شد رو محمدرضا شاه تست کرد ولی نتیجه نداد…

      قانون مساوی اشرافیت نیست,مساوی تخطی ناپذیریه…

  4. جواب خیلی از سوال های من تو این اپیزود بود. ممنون بابت معرفی این کتاب ها. عالی بود، متشکرم

  5. سلام

    این اپیزود رو خیلی دوست داشتم و بهم چسبید ! و چقدر هم لازم بود که توی این روزها از تاریخ معاصر ایران ، با این کتاب آشنا بشیم!
    ممنونم بابت هوشمندی برای انتخاب کتاب و همچین زمان مناسب برای پخش اپیزود

  6. سلام جناب بندری خدا قوت ممنونم از انتخاب موضوعات زیبا منتهای مراتب من اومدم از کست باکس کتاب جامعه‌ی کوتاه مدت رو شیر کنم در گروه واتساپ اما وقتی که داخل گروه شدم نتونستم باز کنم و ظاهراً فایروال گوگل جلوش رو بست فایل رو دانلود کردم ولی چون حجمش از ۱۶ مگ بیشتر بود واتساپ قبول نکرد خیلی هم اصرار دارم این فایل رو در گروه واتساپ به اشتراک بگذارم چیکار کنم؟

  7. با سلام و عرض وقت بخیر
    خیلی عالی هستید واقعا… فرمودید اگر پیشنهاد کتابی داریم خدمتتون عرض کنیم. کتاب تسلی بخشی های فلسفه اثر الن دوباتن به نظرم کتاب مفید و مناسبی باشه برای معرفی.
    پایدار باشید.
    با تشکر

  8. سلام و عرض ادب
    علاوه بر گوش دادن به پادکستتون کتاب را هم خوندم.
    خوب بود ولی به نظرم همون جور که شما هم تحلیل کرده بودید بیان واضحات و یک قیاس بود و به صورت کامل مشکلات ریشه یابی نشده بود.
    منظورم از ریشه یابی مثلا برخی از ویژگی های ژنتیکی ساکنین این آب و خاک و منطقه است که قانون گریز ی در آن ریشه دارد و یا ویژگی های عمیق احساسی و تصمیم گیری های احساسی مردم این منطقه است.
    با تشکر

    1. هر چه که هست فرهنگ حاکم هستش، تو DNA شناسی هیچ ژنوم برای اخلاق یک نژاد وجود ندارد، این حرف ها که یک نژاد، ارثی دیکتاتور باشه، فقط تو اینستاگرام هست.

  9. سلام بسیار عالی شواهدی که به صورت گفتار تاتری یا اپیزود در پاد کست قرار داده اید بسیار زیباست اما در همبن جامعه ایرانی با شعر مطلب جا افتاده تر میشه مثلا
    پ جامعه کوتاه مدت می گوید گر به همه عمر خویش با تو بر آرم شبی حاصل عمر آن شب است باقی ایام رفت یک شبی را که در آنیم غنیمت شمریم شاید ای جان نرسیدی تو به فردای دگر یا چو فردا شود فکر فردا کنیم حالا این اشعار جناب بنددی گو یا تر و ملموس تر و بهتر نیست ؟؟

  10. اپیزود خیلی خیلی خوبی بود. ممنون بابت تمام زحماتی که برای تولید این قبیل محتوا میکشید

  11. Trabajo ca. Podréis cuenta de si haya cosas que no
    te cantecas adjuntando sobre la información, como tu privacidad y la discreccion.
    Pero puede ser una señal de que enterarás si el elemento físico
    o no es ¡Secret Santa sentimos el mismo nivel de encuentro![/excluir] Buscando reservas de búsqueda de resolución española, con mayúsculas comunes y más complicaciones,
    los sitios de citas o servicios pueden solucionar el servicio más eficaz.
    Stunt 6 de agosto era responsable, pero proponer una sesión de seguridad de
    vulnerabilidad en la búsqueda de la pareja. Escribirüé a Parship que
    tenga relaciones sexuales de usuario. http://www.osohealthful.com/page19.php

  12. با سلام و احترام به تیم بی پلاس
    و علی بندری عزیز
    یک نکته
    این کتاب به زبان فارسی نیست. ترجمه‌ی عبدالله کوثری است
    که به اشتباه در داخل پادکست گفته می‌شود “اولین باری است که یک کتاب که به زبان فارسی نوشته شده است …”
    اگر اشتباه میکنم بنده رو تصحیح کنید.
    ارادتمند

  13. سلام
    مشکل اساسی و بنیادی ما ایرانی ها اینه که کتاب نمی خونیم .هر تغییر و اصلاحی از مسیر آگاهی میگذره .
    بسیار عالی بود .
    سپاسگزارم …

  14. یه جاهاییش هی این ضرب‌المثل مشهور تو ذهنم می‌چرخید: 《حق دادنی نیست، گرفتنی‌است!》
    البته که خاستگاه این ضرب‌المثل نمی‌دونم کجا بوده ولیکن خیلی مضحکه که برای حق خودت باید سر و کله بزنی و بجنگی در حالیکه حقته…

  15. جالب بود البته که باید خیلی کلان تر به این قضیه نگاه بشه ولی به عنوان یک نگاه از بین نگاه های مختلف قابل تامل بود
    نکته ای که به نظرم اومد باید عمیق تر دیده بشه این بود که متاسفانه حتی از اوایل ظهور اسلام(بعد از فوت پیامبر) قدرت در اختیار حاکم بود نه در اختیار ولی جامعه که به اسلام و قوانین ش پایبنده و طبق اون عمل میکنه (البته که منظورم این نیست که اسلام راه 100 در صد درست بوده) اما اگه تو این دوران 1400 سال این توازن قدرت برقرار میشد به شدت حکومت هارو ساختار مند میکرد چیزی که الان نظام جمهوری اسلامی داره تلاش میکنه (منظورم دولت ها نیست)انجامش بده و به نظرم اگر مردم دولت مردان خوبی تربیت کنن و یکم دقیق تر مطالبه گری کننش آینده روشنی هم داره هر چند که مشکلات بسیار زیادی داره

  16. پچ پچو نریز وسط کاتوزیان بابا اهههه :))))))))))) آشغاله چطوری می خورین؟

  17. خیلی ممنون بابت زحمتی ک میکشید.
    اون دیالوگ ها که بین صحبت هاتون پخش میکردین مربوط به نمایش مرگ یزدگرد هست؟ ممنون میشم اگه بگین چجوری میشه نسخه کاملش رو بدست آورد

    1. سلام
      ممنون بابت زحمتی که کشیدید هم آقای بندری و هم باقی دوستان اگر علاقه مند باشند که این بحث رو ریشه ای تر دنبال کنن میتونن به کتاب دیباچه ای بر نظریه انحطاط نوشته دکتر سید جواد طباطبایی مراجعه کنن این بحث عمیق تر از این هست که دکتر کاتوزیان مطرح کرده ایشون فقط یک وجه از وجوه این ماجرا رو توضیح داده اند

  18. مردمی که می خواهند کشورشان یک شبه و در عهد یک پادشاه یا یک رئیس جمهور به بهشتی توسعه یافته تبدیل شود، نه هرگز توسعه خواهند یافت و نه زمینه های رفتن به بهشت را آماده می کنند.

    مردم انگلستان در طول هزار سال پادشاهی کشورشان، تنها یک شاه را کشته اند، آن هم با محاکمه رسمی و علنی و با امضای نمایندگان پارلمان. و ما در طول سیصد سال گذشته هر ۲۵ سال یک بار، یک شاه را کشته ایم یا فراری داده ایم یا دق مرگ کرده ایم یا تبعید. راستی تفاوت در شاهان ما بوده است یا در مردمان ما؟

    دکتر محسن رنانی،

  19. حالا میفهمم چرا بعد از خونریزی های آبان ماه جنابعالی تصویر ساختار جامعه کلنگی رو مطرح کردی
    وقتی همه مجموعه قدرت حاکم بشکل مجموعه ای سیئات درمی آید و مضرات یک سیستم بسیار بسیار بیش از منافعش باشه بایستی از آن گذار کرد .
    مواجه با بیماری یک روند درمان دو سویه و دارو و جراحی داره
    انجا که درمان نیاز به جراحی دارد ، اصرار به درمان با دارو الزاما نشانه داسوزتر و دانا بودن نیست .
    ذهن شما عادت به ادراک دموکراسی و مردم فرمان بودن قدرت نداره و مولفه های عزل قدرت برای شما جنبه مخاطره آمیز است .

    1. دقیقا
      متاسفانه احساس می کنم این اپیزود “سفـــارشی” بوده.
      کاتوزیان مث اکثر هم نسلاش یک شبه روشنفکر چپ زده (چپول) هست.
      نوشته هاش نه بی غرض هست و نه بیطرف.

  20. سلام این پادکست اولین پادکستی بود که من گوش دادم و واقعا حرف هایی بود که میدونستم اما تا حالا به صورت جمع بندی شده و در تعریف کامل نمیتونستم بیان کنم واقعا لذت بردم پادکستی بود در وصف حال امروز ما خوش حالم توی اولین تجربم این پادکست و انتخاب کردم

  21. سلام آقای بندری
    از پادکست های ارزشمند شما بهره مند میشم .
    راستی این صدای نمایش نامه ای که در پشت زمینه هر از گاهی پخش می شه اسمش چیست ؟ از کجا می تونم تهیه اش کنم؟

  22. سلام واقعا ممنون بابت اپیزد هاتون
    حقیقتا این برای ما ثابت شده که در برخی اپیزدها پایه و مبنا منطقی رو رعایت میکنید و از این بابت متشکرم اما در این اپیزد نویسنده و شما از مقدماتی که نمیشه به همین راحتی اثباتشون کرد نتایج یقینی گرفتید و احساس میکنم این اپیزد ارزش علمی و منطقی بی پلاس رو زیر سوال میبره
    با این حال ممنون از برخی اپیزد های عالیتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *